Carlsberg: Vi vil fortsætte med at skabe værdi

Carlsbergs finansdirektør vil bl.a. holde fast i den nuværende strategiplan frem mod 2022 til at skabe værdi til selskabets aktionærer.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU FINANS

Der er fem ting, der skal drive fortsat værdiskabelse i Carlsberg.

Det fremgik af plancher fra selskabets kapitalmarkedsdag tirsdag i Paris, hvor finansdirektør Heine Dalsgaard holdt oplæg om værdiskabelse for aktionærerne.

Ifølge finansdirektøren skal den fortsatte værdiskabelse komme fra toplinjevækst fra fortsat eksekvering af strategiplanen Sail'22, fortsættelse af omkostningskulturen fra effektivieringsprogrammet Funding the Journey, en fastholdelse af den finansielle disciplin i forhold til blandt andet likviditet og afkastet af den investerede kapital (ROIC) og at sikre optimal kapitalallokering.

Det skal munde ud i også at levere værdi til aktionærerne, shareholder value.

"Der skulle tages action på udviklingen, vi havde frem til 2016. Der er blevet taget action, og vi er nået et godt stykke af vejen," siger han.

"Vi har udviklet dyb indsigt og synlighed i, hvad der driver både værdi og omkostninger. Det har sikret omkostningsbevidsthed hos alle medarbejderne. Den årlige budgetproces starter fra nul og er meget detaljeret, struktureret og interaktiv, hvor vi alle er bevidste om, hvad vi bruger penge på, fordi vi vil gerne bruge dem på vores strategiske prioriteter og skabe vækst," påpeger Heine Dalsgaard overfor Ritzau Finans.

Driftsoverskuddet og marginen, afkastet af den investerede kapital og gælden i forhold til overskuddet samt udbyttet var ikke som Carlsberg ønskede, men siden effektiviseringsprogrammet og strategiplanen Sail '22 i 2016 blev lanceret er bryggerikoncernen kommet langt.

"Siden 2016 har vi kontinuerligt forbedret os. Det handler om at sikre omkostningsbevidstheden," siger finansdirektøren.

Driftsmarginen er forbedret fra 13,2 pct. i 2016, da Sail '22 blev introduceret, til 15,7 pct. i første halvår i år, afkastet af den investerede kapital er løftet fra 5,9 pct. til 8,7 pct., udbyttebetalingen er steget fra cirka 25 pct. til 50 pct. af årets overskud, og den rentebærende gæld er faldet fra cirka 2,5 gange driftsindtjeningen til under 1,5 gange.

"Med til at drive væksten fremover er, at vi har gjort programmet Funding the Journey til en kultur, der fremad vil fortsætte med at støtte investeringer i vækst og forbedre marginerne," siger Heine Dalsgaard.

Han fremhæver også, at en stærk arbejdskapital og stærkt fokus på omkostninger fremadrettet vil støtte afkastet på investeringerne.

Investeringerne skal primært foregå inden for områderne – de primære øl, som Tuborg og Carlsberg, specialøl, alkoholfri øl og asiatisk vækst.

Væksten bliver ikke gældsfinansieret, da det fortsat er Carlsbergs mål, at holde en nettorentebærende gæld under 2,0.

Værdiskabelsen og den bedrede finansielle sundhedstilstand skal også komme aktionærerne til gode. Overskydende kapital vil nemlig blive udloddet til aktionærerne - enten som ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb.

Målet er en udbetaling af omkring 50 pct. af overskuddet i ordinært udbytte til aktionærerne, hvilket har været resultatet i både 2017 og 2018. Siden 2012 er udbyttet tredoblet fra 6 kr. til 18 kr. per aktie.

Heine Dalgaard understreger, at den vækst, som Carlsberg leverer, skal primært ske organisk.

"Vi vil vokse organisk, mens hvis den rigtige mulighed kommer i form af opkøb, vil vi se på det," siger finansdirektøren og understreger, at opkøbet skal være værdiskabende.

Blandt andet forfølges opkøb i Vietnam fortsat.

Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

Carlsberg-topchef: Vores vækstrejse i gang - fra 2020 for fulde sejl

Investeringsbank: Carlsbergs ambitioner er alt for lave

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også