FødevareWatch

Forskere producerer strålingsfri Tjernobyl-vodka

En gruppe forskere har formået at producere en strålingsfri vodka med ingredienser fra Tjernobyl-området.

Foto: HO/AFP / University of Portsmouth / Ritzau Scanpix

Et hold af britiske forskere har hjulpet med at producere en strålingsfri vodka med afgrøder fra området, hvor Tjernobyl-ulykken i Ukraine fandt sted.

Det oplyser Portsmouth-universitet i Storbritannien torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Forskerne fandt en smule radioaktivitet i kornet, som vodkaen er lavet af. Men de forsikrer, at vodkaen, der har fået navnet "Atomik", ikke har højere strålingsværdier end andre vodkaer, når destilleringsprocessen er afsluttet.

"Jeg tror, det her er den vigtigste flaske spiritus i verden, fordi den kan bidrage til økonomisk fremgang i de lokalsamfund, der er i og rundt om de efterladte områder," siger professor Jim Smith i en pressemeddelelse.

Smith har arbejdet med forureningen forsaget af Tjernobyl-ulykken, i mere end 30 år. Han samarbejdede med ukrainske forskere i projektet.

Reaktor fire på atomkraftværket i Tjernobyl eksploderede natten til 26. april 1986 under en sikkerhedstest.

Ulykken sendte radioaktivt stof ud over det meste af det østlige Europa, og radioaktiv stråling blev også målt i blandt andet Tyskland og Sverige.

Efter eksplosionen blev en 30 kilometer undtagelseszone etableret rundt om anlægget. Kommercielt landbrug er fortsat forbudt i et større område omkring ulykkesstedet.

116.000 personer blev evakueret fra de mest forurenede områder i det år, hvor ulykken fandt sted. Yderligere 220.000 blev evakueret de efterfølgende år.

Forskerne vil etablere en virksomhed, der skal hedde "The Chernobyl Spirit Company", og de håber at starte en mindre produktion af vodkaen senere på året.

75 pct. af overskuddet fra selskabet skal efter forskernes plan gå direkte til lokalsamfundet.

To arbejdere på værket dødede umiddelbart efter ulykken i 1986. Strålingen kostede derudover 28 ansatte livet de første fire måneder efter ulykken.

Mange flere dødsfald menes at relatere sig til ulykken, men det præcise dødstal er fortsat uvist og omdiskuteret.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier