Restauranter skal gøre dansk ølimportør til en stærk nummer tre

Det går ganske godt for ølsalget i Premium Beer Import, men konkurrencen fra kæmper som Carlsberg og Royal Unibrew er svær. Derfor er målsætningen at være et stærkt alternativ til de to, lyder det fra direktøren.
Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH

Der er kamp om pladserne på ølhylderne i restaurationer og detailhandel. Der er Carlsberg og Royal Unibrew, som med deres markante status bejler til de fleste restaurationer. Og så er der Premium Beer Import, der importerer og distribuerer øl til primært det danske marked.

I selskabet er man helt bevist om, at man ikke kan slå de største og stærkeste konkurrenter på markedet. I stedet lægger ølimportøren sin energi i at være det stærkest mulige alternativ til de to danske sværvægtere. Sådan lyder det fra Jan Erik Andersen, der er adm. direktør i Premium Beer Import fra Kolding.

"Hvis vi har nogle andre produkter, som restaurationerne søger, og Carlsberg og Royal Unibrew ikke kan levere, så synes vi, at vores position i markedet er god. De kan jo ikke håndtere alt, der findes, og så må vi finde de andre ting, der er interessante at have, som forbrugerne, restauratørerne og detailkæderne gerne vil handle med," siger han.

Og det ser ud til at gå fint med at være alternativ til sværvægterne. I 2018 steg bruttofortjenesten til 13,8 mio. kr. fra 12,8 mio. kr. i 2017. Selskabet har siden 2015 set bruttofortjenesten stige fra 9,1 mio. kr.

Bundlinjen led et lille fald på to pct. fra 2017 og endte på 2,6 mio. kr. i 2018. Det er primært personaleudgifter, som står bag det marginale fald på bunden, lyder det fra direktøren.

Han forklarer yderligere, at omsætningen især voksede i restaurationsleddet, mens den havde en mere flad udvikling i detailledet i forhold til året før.

Væksten ligger hos restauranterne

I detailhandlen er konkurrencen om forbrugerens gunst hård, især når kampen er med folkekære brands fra Carlsberg og Royal. Jan Erik Andersen forklarer, at det af den grund er svært at tjene penge på detailhandlen. Men i restaurationsbranchen ser han en mulighed for at vokse.

"Der, hvor vi gerne vil ekspandere og være stærkere, er inden for restaurationsbranchen. Der har vi i 2019 også udviklet vores salgsstab i restaurationsbranchen med en mand ekstra," forklarer han.

I porteføljen hos Premium Beer Import finder man øl som San Miguel, Lagunitas og Founders. Det er en blanding af mainstream-produkter og mere specielle øl, som Premium Beer Import sidder inde med. Det giver dem mulighed for at gøre sig gældende i en række forskellige forbrugssituationer i både detail- og restaurationsbranchen.

I restaurationsbranchen oplever Jan Erik Andersen et øget fokus på internationale produkter, hvor flere restaurationer arbejder med strammere koncepter, som de skal bruge en bestemt udenlandsk øl til. Det kan f.eks. være en spansk tapas-restaurant, der skal bruge spansk øl, eller et thailandsk spisested der skal bruge øl fra hjemlandet.

Sjovere med Orangina

Udvalget hos Premium Beer Import begrænser sig ikke kun til øl. Der er også cider, f.eks. svenske Rekorderlig, og forskellige læskedrikke at finde, heriblandt den franske appelsinsodavand Orangina.

"Mange af dem er fokuserede på restaurationsbranchen. Overordnet set går de frem allesammen. Hvis du går ud på cafeer, barer og restauranter i København, så synes de, at det er sjovere at servere en Orangina end en Fanta. Sådan er det hele vejen rundt," siger Jan Erik Andersen.

Læskedrikke som Orangina, Snapple og Dr. Pepper viste en god udvikling i 2018, selv om priskonkurrencen på markedet for læskedrik er hård.

Udover de udenlandske brands er Premium Beer Import medejere af det bornholmske bryggeri Svaneke Bryghus, hvor selskabet står for salget i restaurationsleddet. Fra 2018 gik bryggeriet over til at have en fuld økologisk produktion, hvilket har haft en umiddelbar positiv effekt, da restauranter kan bruge det til at få Det Økologiske Spisemærke, som er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi.

"Det har vi fået rigtig god respons på, også i restaurationsbranchen. Det er et udtryk for en forbrugertendens og spiller sammen med tidens trends," lyder det fra Jan Erik Andersen.

Han oplyser videre, at Premium Beer Import har udvidet porteføljen på mere specielle "craft brews", som kan være fra Svaneke, men også fra USA, England, Spanien m.fl. Det er typisk specialøl af varianter som IPA, stout eller barrel-aged, hvor øllet lagrer på tønde.

"Der har vi haft en fin udvikling de sidste 4-5 år. Specielt i det amerikanske, for det er nogle kendte varemærker som Stone, Lagunitas og Founders, vi repræsenterer."

1. marts i år sikrede selskabet sig salget af tjekkiske Pilsner Urquell, hvilket i fremtiden vil have en væsentlig betydning for forretningens tilstand.

"Det betyder selvfølgelig, at vi går frem og øger vores omsætning. Det er et relativt stort produkt," fortæller Jan Erik Andersen.

Ny direktør på plads i Svaneke Bryghus

Brygger til kolleger: Hold jer langt fra detailhandlen

Tabt agentur kostede for øl-importør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter