Carlsberg-chef: Ikke kun sol bag vækst - fodbold og strategi var med

Danmarks største bryggerikoncern er klar til at købe op, hvis muligheden byder sig, forsikrer topchef Cees 't Hart.
Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
AF RITZAU FINANS

Carlsberg leverede stærkt i 2018, og Carlsberg-topchefen, Cees't Hart, er tilfreds. Det siger han til Ritzau Finans.

"Jeg ser 2018 som det første fuldgyldige bevis på, at kombinationen mellem effektiviseringsprogrammet Funding the Journey og strategien Sail 22 er succesfuld," siger han.

Han fremhæver, at der blev leveret en organisk vækst i toplinjen på 6,5 pct. og en vækst organisk vækst i driftsoverskuddet på 11 pct.

Samtidig er det positivt, at effektiviseringsprogrammet Funding the Journey leverede 3 mia. kr. mod en oprindelig forventning om 1,5-2,0 mia. kr.

"Det var ikke kun det gode vejr, der bidrog pænt til væksten og stod bag de to opjusteringer, vi leverede i årets løb," siger han.

Medvirkende var også VM i fodbold og markant vækst i Carlsberg strategiske prioriteter - fad- og specialøl (craft & speciality), alkoholfrit øl og aftapningssystemet Draughtmaster.

De tre segmenter voksede henholdsvis 26 pct., 33 pct. i Vesteuropa samt 35 pct.

"De overraskede os positivt og var også medvirkende til opjusteringerne," understreger han.

Også selv om det er små mængder, slår store vækstrater jo igennem. Har et produkt for eksempel en andel af omsætningen på 3 pct. og vokser med 33 pct., så vokser den samlede omsætning med 1 pct.

Cees 't Hart erkender, at den store vækst ikke kan holde på den helt lange bane, men han ser i hvert fald tocifrede vækstrater i de kommende år.

"Den store vækst kan ikke holde evigt naturligvis, men nu er segmenterne relativt små, så de næste år kan vi vokse solidt - måske ikke 30 pct., men i hvert fald tocifret," vurderer topchefen.

Kigger på opkøb

Samlet udlodder Carlsberg 7,2 mia. kr. til aktionærerne 2019 i form af et direkte udbytte på 18 kr. og et aktietilbagekøb på 4,5 mia. kr. fordelt med 2,5 mia. kr. i første halvår og 2 mia. kr. i andet halvår.

Det er det eneste rigtige at gøre, mener bryggeriets topchef, Cees 't Hart, da der ikke er oplagte opkøbsmuligheder i øjeblikket.

Forholdet mellem gæld og driftsoverskuddet (ebitda) i Carlsberg bliver efter udlodning og aktietilbagekøb omkring 1,5. Der vil så trods udlodning alligevel være penge til eventuelle opkøb, der ikke ligger lige for.

"Lige nu har vi ikke nogle investeringsmuligheder, men kommer der noget, er vi klar," siger Cees 't Hart til Ritzau Finans og tilføjer:

"Ironien ligger i, at konsolideringen i markedet skete, da Carlsberg ikke havde pengene, og lige nu er der ikke noget at købe."

Der er dog ikke noget specifikt på agendaen. Andet end at Carlsberg fortsat har interesse i at få en større andel i selskabet Habeco i Vietnam, siger Cees 't Hart.

Han oplyste samtidig, at der ikke er noget nyt fra Vietnam, men at forhandlinger fortsætter.

"Den vietnamesiske regering venter, at privatiseringsprogrammet er gennemført med udgangen af 2020, og det gælder også for salget af Habeco," siger han.

Carlsberg har gennem længere tid arbejdet på at øge sin ejerandel i Habeco, som det danske selskab allerede ejer 17,3 pct. af.

"Ellers er vores interesse overalt i regionerne," siger Cees 't Hart lidt spøgefuldt.

Carlsbergs russiske hovedpine dulmes for første gang i årti - men der er stadig problemer

Analytiker: Overordnet set et godt Carlsberg-regnskab

Asiatisk medvind driver Carlsbergs overskud op

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også