FødevareWatch

Politikere vil fastholde aldersgrænse for alkohol

Det er en sørgelig udvikling, siger Jeppe Jakobsen (DF) om borgere, der vil hæve aldersgrænse for alkoholkøb.

Foto: Miriam Dalsgaard

Selv om det tyder på, at mere end halvdelen af danskerne mener, at man skal være 18 år for at købe alkohol uanset styrke, er meldingen fra flere politikere, at det ikke ser ud til, at der bliver pillet ved satserne foreløbigt. 

Det er en sørgelig udvikling, hvis man ikke mener, at en 17-årig er voksen nok til at købe og drikke en øl, lyder det fra Jeppe Jakobsen, der er medlem af sundhedsudvalget for Dansk Folkeparti. 

"Det er en ærgerlig tendens, at vi ikke stoler så meget på ungdommen længere, og at vi tager al ansvaret fra dem. Hvis man gerne vil gøre noget for at sikre, at unge får nogle sunde alkoholvaner er det bedre, at man tager en snak med dem," siger han.

Professor: Højere aldersgrænse kan give lavere alkoholdebut

Halvdelen af danskerne mener, at unge skal være 18 år for at købe alkohol, viser en undersøgelse fra interesseorganisationen Alkohol og Samfund. 

Som det er nu, skal man være 16 år for at handle ind til våde varer med en alkoholprocent på under 16,5. 

Men i undersøgelsen er 1523 borgere blevet bedt om at tage stilling til aldersgrænserne, og 53 pct. mener, at de skal ensrettes til 18 år.

Danmark er et af de lande i Europa, hvor unge drikker mest. Det er også blandt de lande, hvor alkohol er mest tilgængeligt for unge, lyder det fra organisationen.

Men at ændre grænsen vækker ikke umiddelbart opbakning på Christiansborg.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger i en kommentar, at det løbende bliver vurderet, om der er brug for nye initiativer for at bekæmpe en usund drukkultur.

"På alkoholområdet har vi dog heldigvis over mange år set en udvikling hvor de unge drikker mindre og mindre. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi bare kan læne os tilbage. 

Men jeg tror ikke på en tilgang hvor aldersgrænsen for køb af alkohol sættes yderligere op," siger hun til Alkohol og Samfund.

Hos Socialdemokratiet er spørgsmålet om en ny grænse heller ikke blevet taget op til genovervejelse, oplyser sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen. 

"Den aldersgrænse, der er nu, er den, vi har truffet politisk beslutning om. Vi har ikke haft nogen ny drøftelse," siger han.

Danskerne vil hæve aldersgrænse for al køb af alkohol

FAKTA

53 pct. danskere vil have højere aldersgrænse for alkoholUnge skal være 16 år for at købe alkohol på mindre end 16,5 procent. Det bør hæves, mener danskere i rapport.

Flere danskere mener, at aldersgrænsen for køb af alkohol skal ensrettes og ligge på 18 år, uanset hvor mange procent alkohol drikkevarerne indeholder. 

Når unge skal købe alkohol under de gældende regler, skal de være 16 år, hvis drikkevarerne indeholder mindre end 16,5 procent alkohol og 18 år, hvis det er stærkere sager, der skal i posen. 

Men en undersøgelse fra interesseorganisationen Alkohol og Samfund, viser, at størstedelen af de adspurgte hellere ser en højere aldersgrænse.

Her kan du blive klogere på undersøgelsens resultater:

* 53 pct. mener, at man skal være 18 år for at købe al alkohol uanset styrkeprocent.

* Samtidig mener 32 pct. af de adspurgte, at reglerne skal være, som de er i dag.

* Yderligere 8 pct. svarer, at aldersgrænsen bør ligge på 16 år uanset styrkeprocenten.

* 2 pct. svarer, at der ikke skal være nogen aldersgrænser, mens 1 pct. svarer "andet", og 3 pct. angiver, at de ikke ved det. 

* Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Alkohol og Samfund. Den er baseret på besvarelser fra 1532 borgere i Danmark.

* Alkohol og Samfund er en organisation, der arbejder for at reducere omfanget af alkoholskader i Danmark.

Kilder: Alkohol og Samfund

Carlsberg tvivler på effekten af litauiske stramninger

Nye restriktioner rammer Carlsbergs joint venture i Litauen

Det globale alkoholforbrug synker

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier