Bornholmsk bryghus bliver 100 pct økologisk

Efter flere års forberedelse kan Svaneke Bryghus erklære sig 100 pct. økologisk. Det lå ellers ikke i kortene, da det bornholmske bryggeri startede tilbage i 2000.
Direktør for Svaneke Bryghus Daniel Barslund. | Foto: Svaneke Bryghus A/S.
Direktør for Svaneke Bryghus Daniel Barslund. | Foto: Svaneke Bryghus A/S.

Efter flere års forarbejde er Svaneke Bryghus blevet 100 pct. økologisk anno 2017.

Det skriver det bornholmske bryggeri i en pressemeddelelse.

Det har længe været et mål for bryggeriet at få det røde økologi-skilt, men det har krævet flere års intenst arbejde at komme dertil.

Der skulle blandt andet findes nye leverandører af malt og humle. Ikke noget man bare lige gør uden videre i ølindustrien. For der skulle findes nye leverandører, og det skulle sikres, at de havde den nødvendige kapacitet og forsyningssikkerhed, der skulle til for at fodre bryggeriets ølproduktion.

De nye råvarer skulle også testes for at sikre øllets kvalitet. I den forbindelse har der løbende været smagstest, hvor smagspaneler har smagt det økologiske øl undervejs i processen, for at sikre øllet med de økologiske råvarer var på samme niveau som de oprindelige øl.

Brygmester Jan Paul er derfor meget stolt over at kunne meddele, at Svaneke Bryghus nok mest velkendte øl Mørk Guld fortsat smager, som den altid har gjort.

"At ændre på ingredienserne slår øllet ud af kurs. At genfinde øllets balance har krævet mange timer i laboratoriet," fortæller Jan Paul i meddelelsen.

Bryghuset, med hovedsæde i Svaneke på Bornholm, har allerede lanceret en række økologiske ølvarianter såsom SolskinsAle og Don’t Worry for at teste forbrugernes respons på økologi.

Begge varianter blev modtaget "rigtigt godt" af forbrugerne og er fremover en fast del af sortimentet i flere butikskæder.

En start uden økologi

Da Svaneke Bryghus blev grundlagt i 2000, og dengang var målet om økologi ikke en del af overvejelserne. De tanker kom på bordet i 2007 i forbindelse med, at bryggeriet skulle udvides og professionaliseres.

Dengang vurderede Jan Paul dog, at den danske økologiske malt ikke levede op til kvalitetskravene, og at leveringssikkerheden var for tvivlsom. I stedet valgte bryggeriet at holde fokus på at bruge danske råvarer dog konventionelle frem for at importere økologiske råvarer fra udlandet.

Direktør for Svaneke Bryghus Daniel Barslund mener, at det vil give bryggeriet en konkurrencefordel i det stærkt konkurrenceprægede danske ølmarked, hvor et hav af specialøl og mikrobryggerier er piblet frem de seneste 10 år.

"Svaneke Bryghus var i 2000 blandt de første mikrobryggerier i Danmark. I 2007 var vi de første til at bygge et eget topprofessionelt bryggeri med en meget kyndig brygmester ved vores side. Nu kan Svaneke Bryghus bryste sig af, at være et af de få 100 pct. økologiske bryggerier i Danmark, og det giver en konkurrencefordel," udtaler Daniel Barslund.

Udover Svaneke Bryghus er f.eks. bryggeriet Herslev Bryghus, som har hjemme 10 km uden for Roskilde på Sjælland, også 100 pct. økologisk.

Stigende Ø-efterspørgsel ligger bag

En af årsagerne til omlægningen er den voksende interesse for at handle økologisk blandt danskere - en udvikling som også har spredt sig til øllet. Ifølge tal fra Nielsen voksede salget af økologisk øl samlet med 26 pct. i 2016 på det danske marked. De seneste år har de to største danske industribryggerier Carlsberg og Royal Unibrew lanceret deres versioner af økologisk øl.

"Salget af økologiske fødevarer stiger i Danmark. Danskerne har øget fokus på miljø og sundhed. Samtidig har Bornholm en grøn profil, vi ønsker at læne os op af, og med alt det in mente, var det en nem beslutning at slå over til økologi. Så selvom der har været en tung økonomisk omkostning på den korte bane, er jeg overbevist om, at det er med til at fremtidssikre vores eksistens på den lange bane både i Danmark og internationalt," lyder det fra direktør Daniel Barslund.

Beslutningen vækker begejstring hos Bornholms socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll, som længe har været en fortaler for mere økologi.

"Politisk arbejder vi for, at Bornholm bliver en grøn og bæredygtig ø, men øens virksomheder og borgere skal også være med til at præge udviklingen. Derfor glæder det mig hver gang en bornholmsk virksomhed arbejder med at fremme den økologiske målsætning," udtaler Winni Grosbøll.

Tilbage i 2015 meddelte hun f.eks., at 25 pct. af landbrugsjorden på Bornholm i 2025 skulle været økologisk. Dengang blev kun 5 pct. dyrket økologisk.

Carlsberg leger med tanken om øko-øl i eget navn

Økologisk ølsalg er i år vokset med 26 pct

Herslev Bryghus præsenterer nyt rekordregnskab

Sådan ligger landet i Rømer-familiens rige

Økologisk whisky sætter farten op i succesfuldt bryghus på Fyn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også