Mere alkohol og slik, men mindre tobak ved grænsen

Grænsehandlen ændrer sig. Dansk Folkeparti vil derfor have lavere afgifter på slik og spiritus, så det bliver mindre attraktivt at hente i udlandet.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Foto: Mikkel Berg Pedersen
AF LARS FROM

Der er mindre tobak og færre cigaretter i indkøbsvognen, når vi tager til udlandet for at handle.

Til gengæld bliver der fyldt ekstra godt op med slik, chokolade og spiritus.

Ifølge Skatteministeriets nye rapport om grænsehandel, der offentliggøres i dag, voksede især grænsehandlen med spiritus, alkoholsodavand, slik og øl sidste år.

Stigningen er størst, når det handler om spiritus, der steg med 32 pct. fra 2015 til 2016, mens salget af sodavand med alkohol i steg med godt 15 pct.

I alt hentede vi spiritus, øl, vin og alkoholsodavand for 1,8 mia. kr., mens den samlede grænsehandel med nydelsesmidler beløb sig til 3,910 mia. kr.

Hos Dansk Folkeparti ser skatteordfører Dennis Flydtkjær gerne grænsehandlen minimeret. Han vil derfor have sænket afgifterne på noget af det, vi henter mest af i Tyskland – slik og spiritus.

Billigere slik og sprut

"I dag ser vi lastbiler, der kører ned til grænsen med varer, hvorefter danskerne kører den anden vej med varer, de har købt i Tyskland. Hvis vi sænker nogle flere afgifter, kan vi få den omsætning flyttet til danske butikker og få skabt flere danske arbejdspladser," mener Dennis Flydtkjær.

Hos Fleggaard lige syd for den dansk-tyske grænse kan man f.eks. i denne uge købe 2,5 kilo Matadormix for 99,99 kr. Den pris kan de danske politikere ikke pille ved, men de kan sænke afgiften på slik og chokolade i Danmark, så færre tager til Flensborg for at handle ind, hvis de vil.

"Vi har i Danmark en indeksering af slikafgiften, der gør, at den stiger i takt med inflationen, ja, den stiger faktisk endnu mere end inflationen – hverken Tyskland eller Sverige har sådan en afgift. Det er tosset og er med til at flytte danske arbejdspladser ud af landet. Derfor vil vi have set på den."

Dansk Folkeparti vil også i forbindelse med forhandlingerne om regeringens erhvervsudspil have kigget på spiritusafgiften og afgiften på alkoholsodavand.

"Fordi der foregår så utrolig meget grænsehandel med spiritus," forklarer Dennis Flydtkjær med henvisning til, at der sidste år blev købt spiritus for 390 mio. kr. og alkoholsodavand for 110 mio. kr. i forbindelse med danskernes grænsehandel.

Når man medregner salget af øl, vin og spiritus solgt i Danmark, er der siden 2012 sket en stigning i den mængde alkohol, danskerne køber og indtager, på omkring 4 pct., så hver eneste dansker sidste år i gennemsnit drak 7,9 liter ren spiritus.

Han erkender, at lavere afgifter netop her kan påvirke sundheden.

Hvad med sundheden?

»Der er selvfølgelig noget sundhedsforbedring i en høj afgift på alkohol, som vi skal tage højde for. Vi vil ikke sænke afgifterne for at få danskerne til at drikke mere. Når vi er ved grænsen for at handle, så køber vi ofte ekstra stort ind, hvilket er med til at øge forbruget. Og når det handler om alkohol, så tror jeg, at det er mere kulturbestemt – så skal vi i stedet have fat i forældrene for at lære de unge en anden alkoholkultur.«

Hos Socialdemokratiet er sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ikke begejstret for at sænke afgifterne på netop slik og spiritus.

"Vi har set, hvordan salget steg, da vi sænkede afgiften på sodavand. Det er ikke godt for folkesundheden. Og jeg er ikke i tvivl om, hvad der vil ske, hvis vi sænker afgiften på slik og spiritus. Det vil heller ikke være godt for folkesundheden," siger Flemming Møller Mortensen, der ikke mener, at spiritus er for dyrt i Danmark – snarere tværtimod.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) glæder sig over, at grænsehandlen ikke stiger, men vil heller ikke love lavere afgifter for at få grænsehandlen endnu længere ned.

"Jeg vil hellere have, at danskerne handler i danske forretninger. Og vi kan se, at det har virket, at vi har sænket en række afgifter – hvilket formentlig er årsagen til, at grænsehandlen ikke er steget. Men regeringen foreslår ikke at sænke flere afgifter, fordi det kræver, at vi også kan finansiere det. Og vi har valgt at prioritere andre ting," forklarer Karsten Lauritzen.

"Vi skal naturligvis også se på de mulige sundhedseffekter af en eventuel sænkning af afgifterne. Men hvis vi vil fremme folkesundheden, er der andre steder, det giver mere mening at tage fat. Jeg er ikke tilhænger af at føre sundhedspolitik gennem afgifter."

Købmænd: Afgiftslettelser giver mindre bøvl og billigere varer

Nye bobler i læskedriksmarkedet efter farvel til afgift

Samvirkende Købmænd: "Vi kan hente tre-fire mia kr" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også