FødevareWatch

Dansk pensionskasse dropper sine Walmart-aktier

Walmart har været under beskydning for at forhindre ansatte i at organisere sig og for at tryne fagforeninger, og det får nu det danske pensionsselskab MP Pension til at sælge alle sine aktier i verdens største supermarkedskæde. Meldingen står i skarp kontrast til tidligere udmelding fra MP Pension.

Foto: AP Photo/Danny Johnston

Den danske pensionskasse MP Pension, der er pensionskasse for magistre og psykologer, opgiver ifølge en pressemeddelelse dialogen med den amerikanske supermarkedskæde Walmart, og sælger nu alle sine aktier i selskabet.

Samlet er der ifølge meddelelsen tale om investeringer i aktier for op mod 36 mio. kr.

Walmart har gennem længere tid været beskyldt for systematisk at forhindre medarbejdere i at organisere sig, og butiksgiganten er blevet kritiseret for at intimidere fagforeningsfolk, ligesom koncernen ifølge MP Pension har nedlagt butikker, hvor medarbejderne er lykkes med at organisere sig.

"Via aktivt ejerskab forsøger vi i MP Pension at gå i dialog med selskaberne. Også dem, der har en skidt sag. På den måde kan vi påvirke selskaberne i en positiv retning, og det er bedre end bare at melde pas. Men i denne situation er vores dialog og påvirkning endt blindt," udtaler Jens Munch Holst, direktør i MP Pension, der forvalter investeringer for i alt 110 mia. kr., og som i midten af maj investerede 33,7 mio. kr. i Walmart.

"Vi ønsker ikke, at vores investeringer bidrager til handlinger, som krænker den fri forenings- og organisationsret. På flere andre områder har vores dialog med Walmart ført til fremskridt, men på dette område sker der ikke noget, og det kan vi ikke længere leve med," hedder det videre fra direktøren for MP Pension.

Dansk investering i Walmart får kritik

Fra profit til protest

I forbindelse med investeringen i maj blev MP Pension kritiseret for at have aktier i den amerikanske detailkæmpe, men den gang affejede Jens Munch Holst kritikken til Finans.dk.

"Walmart er vurderet som en investering, der kan give et afkast. Vi har i en periode været ude af Walmart, fordi vi kunne se, at der ikke skete noget. Efterfølgende gik vi ind i Walmart igen. Det skete ud fra en betragtning om afkastet, men også ud fra en betragtning om, at der var sket en udvikling i den positive retning på ansvarlighed. Når nogle ser noget, de ikke kan lide, sælger de. Det får de kredit for. Men det ændrer ikke på noget, hvis man stiller sig uden for døren og råber. Det hjælper noget, hvis man har aktier og kan påvirke noget. Det mener vi, at ansvarlighed også er. Det er at tage ansvar over for virksomheder, som har en skidt sag," sagde direktøren den gang.

Der er sikkert nogle af vores læsere, der vil undre sig over, at I som pensionskasse og den historie og baggrund, der ligger til grund, investerer i Walmart. Kan du følge det?

"Jeg vil næsten sige det modsatte. For vi prøver at påvirke denne virksomhed til at give nogle gode forhold til arbejdstagerne. Hvis man skal være helt rabiat, burde man sige, at man skulle finde de værste selskaber, for det er der, man måske vil få størst succes med at vende det. Det er de briller, jeg har," hed det videre fra Jens Munch Holst til Finans.dk.

Flere store danske investorer som PFA og ATP har tidligere valgt at blackliste Walmart. Det samme har langt de fleste arbejdsmarkedspensionskasser i Danmark såsom Industriens Pension og Pensiondanmark.

Walmart lancerer aktietilbagekøb for 126 mia. kr.

Wal-Mart køber online dagligvareselskab

Amazons regnskabstal overrasker positivt efter supermarkedsopkøb

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier