FødevareWatch

Discountkæden Kiwi lukker i Danmark

Ca. 1600 ansatte i Kiwi mister deres job, når Dagrofas discountkæde lukker.

Foto: Carsten Andreasen

Danmarks tredjestørste dagligvarekoncern Dagrofa har besluttet at lukke discountkæden Kiwi i Danmark.

Det skriver Dagrofa i en pressemeddelelse.

"I Dagrofa har vi en ambition om at levere de bedste fødevareoplevelser. Det er vi lykkedes med i dagligvarekæden Meny og i Foodservice Danmark, der bl.a. leverer catering og take awayløsninger til professionelle. Vi er også bedst lokalt med vores Spar, Min Købmand og Let-Køb butikker. Men vi er ikke – på trods af massive investeringer – bedst til discount. Derfor lukker vi nu Kiwi i Danmark efter flere år med underskud og fokuserer på det, vi er bedst til," siger koncernchef i Dagrofa, Per Thau, i meddelelsen.

Discountkæden Kiwi blev lanceret i Danmark i 2008 og omfatter i dag 103 butikker fordelt over hele landet, hvoraf ca. 30 af butikkerne konverteres til enten Spar eller Meny. De resterende butikker lukkes over de kommende måneder.

"Der sker store ændringer i dagligvarehandelen i disse år. Konkurrencen på discountmarkedet er benhård, og danskerne flytter en del af deres forbrug væk fra dagligvarebutikkerne i retning af take away, restauranter og catering, her har FoodService Danmark en stærk position og et stort potentiale. Med andre ord mindre mad hjem til køkkenet og mere færdigmad. Og den del, der skal med hjem i køkkenet, skal være topkvalitet. Det fortæller os, at vi skal satse på det, vi er bedst til," fortsætter Per Thau.

Betyder fyringer

"Lukningen af Kiwi fjerner 9 pct. af Dagrofas koncernomsætning, men i Meny og Spar har vi kæder, hvor der er fremgang, potentiale og indtjening. Dem styrker vi nu ved at udvide med nogle af de lukkede Kiwi -butikker," siger Per Thau.

Lukningen berører ca. 2.400 medarbejdere, herunder butikspersonale, lagerpersonale og ansatte i supportfunktioner. Omkring en tredjedel af disse medarbejdere fortsætter i funktioner under de konverterede butikker. Der iværksættes endvidere en række tiltag for at hjælpe de opsagte medarbejdere til at komme videre.

"Beslutningen om at lukke Kiwi-kæden har ikke været nem at træffe. Hele Kiwi-organisationen har gjort et kæmpe stykke arbejde med udviklingen af Kiwi. Men vi må bare erkende, at det ikke er lykkedes for os at få rigtig fodfæste på et discountmarked, som er præget af hård konkurrence og manglende indtjening. Som koncern har Dagrofa naturligvis et ønske om at blive profitabel. Med dagens beslutning om at fokusere på vores kernekompetencer forventer vi, at det kommer til at ske senest i 2019," afslutter Per Thau.

Dagrofa-koncernen har endnu ikke præsenteret regnskab for 2016. Men i 2015 omsatte den for 19,6 mia. kr. og havde et underskud før skat på 198 mio. kr.

Dagrofa efter kovending: Det ligner en slingrekurs, men det er klogt

Kiwi slutter turbulent 2016 med store forventninger til 2017

Direktør vil gøre Kiwi til franchisekæde

Ombyggede butikker og nye varer skal kickstarte Kiwi

Forsiden lige nu

Her er alle årets danske michelinstjerner

Der er i dag blevet uddelt michelinstjerne til de danske restauranter, og Danmark kan nu bryste sig af at have 26 michelinrestauranter med i alt 31 stjerner. Se alle de danske michelinstjerner her.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier