FødevareWatch

Lavpriskæde vokser 25 pct: "Vi har haft et godt år på jysk"

De 14 jyske og fynske detailbutikker i den familieejede ABC Lavpris-kæde rammer en mia. kr. i omsætning i seneste regnskab og planlægger at åbne ny butik. Den 59-årige direktør synes stadig, at arbejdet er sjovt, men er begyndt at gøre sig tanker om en potentiel afløser.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Stabil udvikling betaler sig for ABC Lavpris, som har set årets resultat vokse med 25 pct. i regnskabet for 2017/18, som netop er blevet offentliggjort. Det er dog ikke nok til at få hænderne op over hovedet for direktør Ejvind Okholm.

"Vi har haft et godt år på jysk. Vi er jo jyder," siger han.

Årets resultat for den samlede forretning er vokset til 35,5 mio. kr. mod 28,4 mio. kr. i 2016/2017. En del af væksten er dog påvirket af engangsudgifter forrige år. Bruttofortjenesten er vokset til 169 mio. kr. i 2017/18 fra 155,9 mio. kr. i forrige regnskabsår. Desuden har selskabet rundet en omsætning på 1 mia. kr. eksklusiv moms, oplyser direktøren.

Den familieejede kæde har planer om at åbne en ny butik til næste år, og der ligger egentlig en grund i Haderslev klar til formålet.

"Det kan være, der dukker noget andet op. Måske lukker der en butik ned i en af de byer, vi gerne vil til, og så åbner vi måske der først," siger Ejvind Okholm, der regner med, at beslutningen bliver truffet i løbet af foråret.

I 2017 åbnede ABC Lavpris butik nummer 14 i Randers, og den har oversteget forventningerne med en omsætning på 100 mio. kr. i stedet for de forventede 80 mio. kr. Til gengæld ligger resultatet en smule lavere end forventet.

"Det kan være, vi har forventet lidt for meget. Det er aldrig til at vide. Nogle omkostninger har været lidt større end forventet, men det har været langtidsinvesteringer, så det er okay. Nogle gange tager man bestemmelser, fordi de skal holde i mange år, og så gør vi det," siger direktøren.

Kamp om kunderne

Ejvind Okholm oplever en rift om kunderne med skærpet konkurrence, og derfor forventer han en flad udvikling i år.

"Vi håber selvfølgelig på en lille vækst, men vi forventer det ikke. Der er pres på, og der kamp om kunderne. Der er åbnet mange nye discountbutikker, og det er de samme kunder, vi skal kæmpe om. Men vi lykkes da med det endnu og har en lille vækst, så det er fint," siger han.

Direktøren forventer til gengæld, at butikkerne i Rødding og Tørring skal udbygges. Det er også de butikker, der giver bedst indtjening med et resultat på omkring 4 mio. kr. efter skat hver.

"Vi skal bruge nogle af de penge, vi har tjent, på at investere. De er vokset meget, og lokalerne er blevet for små til den omsætning, de har," siger han.

Ny butik hvert andet år

Han pointerer, at ABC Lavpris kun kan åbne en ny butik omkring hvert andet år.

"Vi har ikke ressourcer til mere. Vi skal tænke langsigtet. Hvis vi tager bestemmelse om at åbne der, så har vi ikke plads til andre i en periode," forklarer han.

Udover et stort kundegrundlag er personalet noget af det vigtigste, når ABC Lavpris åbner nye butikker.

"Vi gør meget ud af, at vi skal have en god grundstamme af vores egne til at være med til at starte det op, for det er vigtigt at få kulturen og ånden ført videre til de næste. Det er også derfor, vi bliver nødt til at have lidt tid imellem," siger han.

I alt tæller selskabet 700 ansatte, som omregnet svarer til 300 fuldtidsbeskæftigede.

Tanker om afløser

59-årige Ejvind Okholm har været en del af selskabet siden 1985, hvoraf han har været direktør i 25 år - og han synes stadig, at det er sjovt.

"Jeg kan lide at gå på arbejde hver eneste dag og tage de udfordringer, fordi jeg har nogle rigtig dygtige medarbejdere til at hjælpe mig med det, så er det stadigvæk sjovt. Og når det så lykkedes, har man stadigvæk lyst til det," siger han og fortsætter:

"Men på et tidspunkt skal jeg da til at tage en bestemmelse, for jeg bliver 60 om et år, men jeg har lyst til at blive ved mange år endnu, hvis helbredet holder til det. Og hvis lysten fortsætter, så bliver jeg ved."

Ejvind Okholm påpeger, at arbejdet med at finde en afløser er en lang proces, som ledelsen og ejerne er begyndt at tale om. Det kan dog tage flere år, før de træffer en beslutning.

Men det lyder til, at lysten er der?

"Det kan du tro. Det kan være, jeg bliver ved 20 år endnu... Arg, det er måske lidt meget, men i hvert fald nok 10 da."

Lavpriskæde forgylder anonym ejerfamilie hvert år

ABC Lavpris tøffer videre fremad i detailmarkedet

ABC-butikkerne runder igen plus på 30 millioner 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier