Færre konkurser i august – men fødevaresektor præger tal

Ifølge Dansk Erhverv er det primært virksomheder inden for brancherne handel, transport og restauration, der er hårdest ramt af konkurser.
”Antallet af konkurser kan godt begynde at stige igen. Udfordringerne lurer nemlig fortsat lige under overfladen," udtaler cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen. | Foto: Marius Renner
”Antallet af konkurser kan godt begynde at stige igen. Udfordringerne lurer nemlig fortsat lige under overfladen," udtaler cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen. | Foto: Marius Renner
AF MARKETWIRE OG TORBEN SALOMONSEN

Antallet af konkursramte virksomheder er faldet i august i forhold til måneden før. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

I august gik 215 virksomheder konkurs. Det svarer til et fald på knap 20 pct. i forhold til juli, hvor 268 virksomheder meldte konkurs.

Det hænger blandt andet sammen med, at flere virksomheder har tilbagebetalt de lån, som staten igangsatte under coronanedlukningerne. Antallet af konkurser er dog fortsat højere end før pandemien.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, er det for tidligt at glæde sig over faldet.

”Det er primært et udtryk for, at de forsinkede konkurser fra coronakrisen er ved at ebbe ud. Jeg hælder derfor også til, at antallet af konkurser eksklusiv virksomheder, der har fået momslån, i øjeblikket er stigende,” skriver Tore Stramer i en kommentar.

I Nykredit er man også påpasselig med at tage glæderne på forskud.

”Antallet af konkurser kan godt begynde at stige igen. Udfordringerne lurer nemlig fortsat lige under overfladen. På den helt korte bane er det særligt rentestigningerne, der bekymrer os, og snart vil flere virksomheder formegentlig blive presset af de øgede lønomkostninger,” skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit.

Energipriser rammer

Hos analysevirksomheden Experian peger man på, at især byggeriet og fødevaresektoren skiller sig ud, fordi ”inflations- og energikrisen” har ramt særligt hårdt her.

Analysevirksomheden har gennemgået de 10 største, konkursramte selskaber fra august, målt på aktiver og ansatte, og her er tre af dem fødevareselskaber, mens der ud af top-15 findes syv byggeselskaber.

”Der er afgivet tilbud på entrepriser ud fra nogle materialepriser, der ved udførelsen er steget så betragteligt, at virksomheden ikke har kunnet betale for dem alligevel. Det har betydet, at selskaberne har lidt betydelige tab. Når det kommer til virksomhederne i fødevareindustrien, er det formodentlig de høje energipriser, der har presset dem,” udtaler direktør Bo Rasmussen fra Experian.

Renter får lang effekt

Rentestigningerne vækker også bekymring i Dansk Erhverv, men Tore Stramer vurderer, at energi- og inflationskrisen også vil komme til at påvirke antallet af konkurser i fremtiden.

”Flere virksomheder er i øjeblikket presset af stigende omkostninger til renter og andre produktionsinput. Dertil er efterspørgslen blandt forbrugerne desværre også begyndt at sive i dele af dansk erhvervsliv. Det er en streg i regningen, da det med al tydelighed viser, at dele i af erhvervslivet i øjeblikket er hårdt presset,” skriver Tore Stramer.

Ifølge Dansk Erhverv er det primært virksomheder inden for brancherne handel, transport og restauration, der er hårdest ramt af konkurser.

”Det trods alt høje antal konkurser er et svaghedstegn, men andre nøgletal peger heldigvis i den anden retning. I Nykredit tror vi, at vi vil holde recessionen for døren, men risikoen for recession er uden tvivl højere end normalt,” skriver Palle Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter