Løkke: Overenskomst skal give fri udenlandsk rekruttering

Har en virksomhed en overenskomst, skal den frit kunne rekruttere udenlandsk arbejdskraft, mener Moderaterne.
Foto: Emil Nicolai Helms
Foto: Emil Nicolai Helms
Af Ritzau

Moderaterne har på sit sommergruppemøde vedtaget et politisk oplæg med 12 konkrete forslag til at skaffe mere udenlandsk arbejdskraft.

Det siger politisk leder Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde.

Et konkret forslag lyder, at partiet blandt andet vil have en ”overhalingsbane”, så hvis man har en virksomhed, der er overenskomstdækket, skal man kunne hente medarbejdere i udlandet.

”Der er beløbsgrænser, positivlister - alle mulige regler, man i Siri (Styrelsen for International Rekruttering og Integration, red.) skal bedømme, om folk efterlever,” siger Lars Løkke.

”Vi foreslår en overhalingsbane - et forslag, der trumfer det hele. Nemlig, at hvis man er en arbejdsgiver, der har tegnet overenskomst og har en tillidsmandsdækket virksomhed, skal man sådan set bare have mulighed for at trække medarbejdere til på overenskomstmæssig løn.”

Det skal ligeledes være et incitament til at få flere virksomheder på overenskomst, lyder det fra Lars Løkke.

Han siger, at det i dag er en fjerdedel af arbejdsmarkedet, der ikke er overenskomstdækket.

Forslaget er dog ikke blevet vendt med Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen (S), siger Løkke videre.

”Det forslag, vi har, bør tale direkte ind i hjertet på en god socialdemokrat, for det er en stor hyldestsang til den danske model.”

”Det er et skub til den danske fagbevægelse - også i en tid, hvor det nogle steder kniber med at gøre fagbevægelsen attraktiv.”

”Vi (Danmark, red.) har en stor organisationsgrad og et lille konfliktniveau. Vi vil gerne give en tilskyndelse til at fastholde det,” siger Lars Løkke.

På pressemødet slår han igen regeringens nye mantra fast om, at arbejdskraft er den nye valuta i dansk politik.

Frem mod 2030 falder antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, og det skal en øget udenlandsk rekruttering være med til at afhjælpe, lyder det.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, siger, at ”regeringen allerede har taget en række initiativer i forhold til udenlandsk arbejdskraft”.

Han nævner en permanent sænkelse af beløbsordningen for visse brancher.

”Vi drøfter selvfølgelig også gerne det nye forslag fra Moderaterne.”

”Jeg synes, det er positivt, at der i Moderaternes forslag er nævnt overenskomster og tillidsmænd. For det er selvfølgelig en balance, som vi i Socialdemokratiet er meget optaget af,” siger Christian Rabjerg Madsen.

I Dansk Industri bliver forslaget modtaget med åbne arme. Erhvervsorganisationen peger på, at der skal findes arbejdskraft uden for Europa.

”Vi har et meget stort behov for mere arbejdskraft, og selv om vi prøver – og skal prøve – så er der ikke arbejdskraft nok i Europa i de kommende år.”

”Der går simpelthen flere på pension, end der kommer ind på arbejdsmarkedet, og der kommer færre i den arbejdsdygtige alder. Derfor er vi nødt til at kigge til udlandet,” siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

Lars Løkke har selv tidligere rettet øjnene mod Afrika.

Han åbnede onsdag til Berlingske for, at Danmark på et tidspunkt kan modtage arbejdskraft fra ”udvalgte partnerlande” i Afrika efter et besøg i Kenya.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter