I en ny analyse indkredser Dansk Industri, hvordan de danske virksomheder klarer sig gennem krig og corona.
Og vurderingen af klar: De virksomheder, der var hårdest ramt under nedlukningerne af samfundet - eksempelvis restauranter - står til at blive hårdest ramt af inflationen, der som - følge af krigen - nu buldrer derudaf.
Til Børsen beskriver cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen det, som at der igen bliver tæret på fornøjelseskontoen.
“De seneste to år er det fornøjelseskontoen, der har været hårdt ramt af restriktioner. Vi har ikke kunnet rejse, spise på en restaurant og nyde kulturlivet. Nu er der så opstået en ny situation, hvor gas, benzin og fødevarer æder en større del af budgettet. Og når huslejer, forsikringer og dagligvarer stadig skal betales, så er fornøjelseskontoen et af de steder, hvor vi nemmest kan skrue ned,” siger han til avisen.
En branche, der til gengæld ikke kommer til at mærke det store, er blandt andet dagligvarehandlen samt fiskeriet, vurderer Dansk Industri.
Restauranter med til at trække beskæftigelsen i rekord
Fødevarepriser skaber problemer for forbrugere og detailhandel i Tyskland og England
Overvismand om inflationshjælp: Uden finansiering øges prispres