FødevareWatch

Afgørelse på konflikt mellem Jensens Bøfhus og 3F trækker ud

En konflikt mellem 3F og Jensens Bøfhus har medført, at virksomheden ikke kan modtage coronahjælpepakker.

Fagforbundet 3F demonstrerer foran Arbejdsretten, forinden starten på retssagen mellem 3F og Jensens Bøfhus. | Foto: Philip Davali

Fredag begyndte retssagen, som skal afgøre en langvarig konflikt mellem Jensens Bøfhus og fagforbundet 3F.

De to parter mødtes i Arbejdsretten i København, men det er uvist, hvornår der kommer en afgørelse i sagen.

Konflikten har betydet, at Jensens Bøfhus ikke har modtaget lønkompensation under coronakrisen.

Ifølge Jensens Bøfhus er konflikten, som 3F har sat i gang, ulovlig, da virksomhedens overlevelse er truet. Det er årsag til, at sagen er kommet for retten.

Konflikten begyndte ved overenskomstforhandlinger imellem de to parter i januar 2019. Her ønskede Jensens Bøfhus at få alle de ansatte over på samme overenskomst, som deres største konkurrent, Restaurant Flammen, har forhandlet hjem.

Men 3F nægtede at indgå en sådan aftale, da forbundet mente, at serveringspersonalet på Jensens Bøfhus lavede tjenerarbejde - i modsætning til på Flammen, der har en buffet.

Derfor nægtede 3F at indgå en overenskomst, hvor de såkaldte værtinder fremover skulle have 20 kroner mindre i timen, selv om køkkenmedarbejderne ville få en lønstigning på 4-5 kroner.

I retten forklarer den administrerende direktør i Jensens Bøfhus, Anders Nikolajsen, at man ønskede bedre forhold for alle medarbejdere.

Og det mener han, man ville få på overenskomsten fra Restaurant Flammen.

"Det er fleksibiliteten, som er anderledes. Det kaldes enhedsmedarbejdere hos Flammen, hvilket betyder, at deres medarbejdere må dække alle områder i restauranten. Jeg synes, det er dybt konkurrenceforvridende, at vores største konkurrent har bedre forhold," siger han.

Omvendt mener forhandlingssekretær i 3F John Frederiksen, at der er stor forskel på de to virksomheder og kalder Jensens Bøfhus for en helt traditionel restaurant.

"Der er bordservering som på enhver anden restaurant på Jensens Bøfhus. Det er anderledes på Restaurant Flammen, fordi kunderne i højere grad er overladt til sig selv," siger han.

Efter 3F's beslutning om ikke at lade Jensens-ansatte få samme vilkår som ansatte på Restaurant Flammen lavede virksomheden en 14 dages lockout af de ansatte, som var medlemmer af 3F. Kort tid efter opsagde bøfhuset overenskomsten med 3F.

Som modsvar iværksatte 3F en blokade mod Jensens Bøfhus. Blokaden forhindrer jobcentrene i at sende ledige 3F-medlemmer til at arbejde i restauranterne.

Konflikten mellem de to parter har også betydet, at virksomheden ikke kunne modtage lønkompensation under coronakrisen, da det ifølge Beskæftigelsesministeriet ikke er muligt at få lønkompensation, hvis man er i konflikt.

Det er uvist, hvornår der kommer en afgørelse i sagen.

Men kort før retten blev hævet, udtalte retsformanden, at den vil forsøge at nå en afgørelse inden sommerferien.

Bøfhus klager over erhvervsministeren til Folketingets Ombudsmand 

Mere fra FødevareWatch

Nye slikbutikker på nettet holder fast i coronaoptur

Med medvinden fra blandt andet den lukkede grænsehandel og de slikhungrende danskere i ryggen klarede danske online slikbutikker sig godt igennem 2020. Nu melder spørgsmålet sig: Kan man blive ved med at sælge slik på nettet, efter coronaen har lettet sit tag?

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier