Økonomien er i fokus ved årlig samling i Kina

Kinesisk økonomi er under pres og der er stor interesse for nye væksttiltag ved det årlige møde i Den Nationale Folkekongres (NPC).
Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Væbnet politi og sikkerhedsstyrker er at finde overalt i den kinesiske hovedstad Beijings gader.

Tirsdag skydes årets største politiske begivenhed i gang. Og intet er overladt til tilfældighederne.

Tusinder af parlamentarikere og politiske rådgivere fra hele Kina samles i denne uge i Beijing til det årlige møde i Den Nationale Folkekongres (NPC). Det er landets parlament og formelt øverste lovgivende organ.

Folkekongressen er ikke direkte folkevalgt. I realiteten fungerer den ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af den øverste ledelse. 

Ikke desto mindre er det en stort anlagt begivenhed, som får stor international opmærksomhed. 

For selv om det hele er nøje koreograferet, så kommer regeringen med sin arbejdsrapport, hvor dens politiske prioriteter for det kommende år fremlægges.

De store beslutninger er truffet flere uger forinden bag lukkede døre i det styrende kommunistparti. 

Men emnerne, som diskuteres for åben skærm, og tonen i talerne, giver ifølge analytikere en vigtig indsigt i, hvad der holder de kinesiske ledere vågne om natten.

I år ventes særligt Kinas økonomiske problemer at være i fokus. Verdens næststørste økonomi skal styres på rette vej. Siden coronapandemien har Kinas økonomi haft det svært. Den er stadig ikke kommet sig. 

Sidste år var Kinas vækst en af de laveste i årtier. Boligsektoren er i krise. Arbejdsløsheden blandt unge er ifølge officielle tal omkring 15 procent. 

Der ventes imidlertid ikke nogen store reformer, som ifølge eksperter er nødvendige for at få den kinesiske økonomi til at buldre afsted igen. 

Forud for mødet er der optimistiske toner fra NPC’s talsperson Lou Qinjian. Beijings ledere har stor tiltro til, at økonomien kommer på ret køl.

”Kina har flere fordelagtige forhold end udfordringer for landets økonomiske udvikling,” siger han ifølge AFP. 

Brug for klare signaler

Det er tvivlsomt, om den udlægning købes i befolkning. Der er stigende skepsis over for den retning, som Xi Jinping har sat, skriver CNN. 

Det truer ikke Xi Jinping som sådan. Han er den mest magtfulde leder i Kina i årtier. 

Men måden, hvorpå han og topfolkene omkring adresserer bekymringerne, har ikke kun betydning for Kinas fremtid og de 1,4 milliarder indbyggere, men også for den globale økonomi. 

”Regeringen vil bruge lejligheden til at sende signaler om, at Kinas økonomi har det godt og er på rette vej,” siger Chen Gang, forsker ved Singapores nationale universitet, til CNN.

Desuden vil man vise, at de rokader, der er lavet i regeringen, har været fornuftige, tilføjer han. Ved folkekongressen sidste år blev Li Qiang, en af Xi Jinpings mest betroede allierede, udnævnt til premierminister.

”Der er meget tvivl og mistro over for den nye administrations evner. Så de vil vise, at den her regering er i stand til at tage sig af økonomiske problemer.”

Lignende vurdering har Peter Bøgh Hansen, der er Dansk Industris politiske chef i Kina.

”Omverdenens interesse i år går helt overvejende på, om Kinas øverste ledelse leverer konkrete forslag til at vende landets økonomiske nedtur. 

”På politisk plan vil alverdens Kina-observatører nærstudere officielle udmeldinger for at finde tegn på vaklen i de indre geledder. Bliver præsident Xi Jinpings linje fortsat fulgt betingelsesløst - eller bliver der gjort plads til nye stemmer? Det vil de følgende dage måske afsløre,” siger han i en skriftlig kommentar.

Regeringen bruger ofte samlingen til at styrke opbakningen til styret og øge tilliden til landet på de finansielle markeder.

En opgave, der spås sværere og vigtigere end længe.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også