Erhvervsliv får en stor del af skylden for de norske prisstigninger

Norges statistikbank udpeger erhvervslivet som en stor årsag til inflation. 
De norske virksomheder er skyld i ekstra høje priser på bl.a. fødevarer. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
De norske virksomheder er skyld i ekstra høje priser på bl.a. fødevarer. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Det norske erhvervsliv har udnyttet situationen og tilføjet ”ekstratillæg” til de høje priser og er dermed medskyldige i den høje inflation i Norge. 

Det viser nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB), der er Norges svar på Danmarks Statistik, skriver erhvervsmediet E24.

”Både udenlandske virksomheder, der sælger til Norge, og norske virksomheder, som sælger på hjemmemarkedet, har øget priserne mere end man kunne forventere baseret på resten af økonomien. Det ser ud til at have bidraget væsentligt til den høje prisvækst i Norge,” siger Julia Skretting, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Rapporten har undersøgt de sidste tre kvartaler af 2022 og årets første to kvartaler, hvor først krig i Ukraine, stigende energipriser og en svag norsk kronekurs har påvirket prisstigningerne. 

Uden erhvervslivets ”ekstratillæg” ville prisstigningerne sidste år og i årets første kvartal have holdt sig under 5 pct., viser undersøgelsen. I stedet var den faktiske prisstigning på 6,4-6,6 i perioden.

Det er første gang siden 1990, at SSB har regnet inflationen så skævt, skriver E24.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også