Analytiker: Markedet havde ikke regnet med fuld pris for bryggerier

Investorerne reagerer afdæmpet på Ruslands midlertidige overtagelse af Carlsbergs bryggerier i Rusland. Til gengæld kan tilbagekøbsmulighed for Carlsberg forsvinde, vurderer analytiker. 
Topchef Cees ’t Hart har flere gange gentaget en ønske om, at Carlsberg skulle kunne købe bryggerierne tilbage i fremtiden, men det ønske kan han nu formentlig skyde en hvid pil efter. ”Hvis de nationaliserer det, så er den mulighed der ikke længere,” siger Jesper Ingildsen, analytiker hos DNB. | Foto: Finn Frandsen
Topchef Cees ’t Hart har flere gange gentaget en ønske om, at Carlsberg skulle kunne købe bryggerierne tilbage i fremtiden, men det ønske kan han nu formentlig skyde en hvid pil efter. ”Hvis de nationaliserer det, så er den mulighed der ikke længere,” siger Jesper Ingildsen, analytiker hos DNB. | Foto: Finn Frandsen
marketwire

Carlsberg-aktien reagerer afdæmpet mandag, efter at det danske bryggeri har oplyst, at frasalget af den russiske forretning nu er usikker.

Det vidner om, at investorerne allerede har taget stilling til, at det formentlig er begrænset, hvad Carlsberg kan hive ud af værdi fra aktiviteterne i Rusland.

Sådan lyder det fra Jesper Ingildsen, der er analytiker hos DNB, over for MarketWire.

Carlsberg har senest i årsregnskabet bogført værdien af de russiske aktiviteter til 7,5 mia. kr.,

”Jeg tror, det var de færreste, der havde regnet med, at det var det, man ville kunne få. De har også allerede afskrevet en pæn del allerede sidste år,” siger han.

Derfor er det store spørgsmål nu også, hvor det tal ender.

”I et vist omfang fjerner man nok en del, og måske det hele, men det er et engangsbeløb,” siger Jesper Ingildsen, der ikke finder det alarmerende for en virksomhed som Carlsberg, der har en stærk balance.

Aktien falder

Efter et par timers handel dykker aktien 0,7 pct. til 10,29,50 kr., mens det samlede C25-indseks omvendt stiger 0,4 pct.

”Det er meget fair i et vist omfang, for vi vidste godt, at de gerne ville ud af Rusland, og de havde udskilt forretningen,” siger han.

Det er under en måned siden, at Carlsberg kunne meddele, at der er fundet en køber til koncernens otte russiske bryggerier, der blev sat til salg efter Ruslands invasion af Ukraine.

”Det har aftalt et salg til en ukendt køber, og vi kender heller ikke prisen, men når man ser på andre tilfælde af virksomheder, som succesfuldt har forladt Rusland, så har det typisk været til en lav værdiansættelse, så selv den bogførte værdi var måske ikke det, markedet havde regnet med,” siger Jesper Ingildsen.

Putin underskriver dekret

Den nødvendige godkendelse fra de russiske myndigheder mangler dog fortsat, og nu er endnu et bump på vejen opstået.

Præsident Vladimir Putin har søndag underskrevet et dekret, der betyder, at Rusland midlertidigt overtager kontrollen med de russiske bryggerier.

Ifølge Jesper Ingildsen er det sparsom, hvad Carlsberg har meldt ud efterfølgende. Derfor er han også varsom med at konkludere, om aktiverne nu helt er ude af Carlsbergs hænder. Han tør heller ikke spekulere i, hvad motivet kan være fra russisk side.

Mulighed forsvinder

Én ting hæfter han sig dog ved, hvis der reelt er tale om en russisk nationalisering af Carlsberg-bryggerierne.

Topchef Cees ’t Hart har flere gange gentaget en ønske om, at Carlsberg skulle kunne købe bryggerierne tilbage i fremtiden, men det ønske kan han nu formentlig skyde en hvid pil efter.

”Hvis de nationaliserer det, så er den mulighed der ikke længere,” siger Jesper Ingildsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter