Nu indfører første land detaljerede advarselsetiketter på alkohol 

En lang række lande har allerede udtrykt deres bekymring for den nyligt underskrevne lov. 
Om tre år vil alkohol solgt i Irland have advarsler om bl.a. kræft. Foto: Mandoga Media/ Ap/ Ritzau Scanpix
Om tre år vil alkohol solgt i Irland have advarsler om bl.a. kræft. Foto: Mandoga Media/ Ap/ Ritzau Scanpix

Fra maj 2026 vil alt alkohol solgt i Irland have advarselsetiketter påsat, der skal advare om bl.a. risikoen for kræft ved at indtage produkterne. 

Det står klart, efter den irske sundhedsminister Kevin Donnelly mandag underskrev loven, der betyder, at virksomhederne får tre år til at omstille sig. 

Det skriver Financial Times

“Jeg glæder mig over, at vi er det første land i verden, som tager dette skridt og indfører en omfattende sundhedsmærkning af alkoholprodukter,” lød det fra sundhedsminister, der tilføjede, at han “så frem til, at andre lande” fulgte efter. 

Når de irske forbrugere fra maj 2026 vil købe en Guinness, en flaske vin eller måske en flaske whisky, vil der bl.a. stå på produkter, hvor mange kalorier de indeholder, mens man bliver advaret om risikoen for at udvikle bl.a. kræft og leversygdomme ved indtagelse af produktet.

13 EU-lande utilfredse

Ifølge Financial Times er der allerede 13 EU-lande, som udtrykt bekymring omkring den nye lov til Europa-Kommissionen. De mener, at det er et brud mod EU-lovgivning og vil skabe konkurrenceforvridning i unionen. Også uden for EU har den irske regering medført kritik.

Storbritannien, USA, Mexico og Australien er blandt de lande, der har brokket sig til Verdenshandelsorganisationen (WTO).

I flere lande er der i forvejen advarsler mod f.eks. at indtage alkohol som gravid, men ifølge den irske sundhedsminister, vil det nye tiltag være meget mere detaljeret og være et krav på alt solgt alkohol.

Loven vil kun gælde for drikkevarer i Irland, og landets eksport af f.eks. Guinness og whisky vil derfor fortsætte uden advarselsetikette, som det er i dag. 

De nye regler vil først træde i kræft fra 2026. Bryggeriforeningen i Danmark havde gerne set, at den irske regering havde afventet en fælles EU-regulering på området. Det siger kommunikationschef i foreningen, Louis Illum Honoré, til mediet Dagligvarehandel

”Det er videnskabeligt dokumenteret, at et moderat alkoholforbrug er foreneligt med en sund livsstil. Derfor er det vildledende at kræve, at alle drikkevarer med alkohol skal bære sundhedsadvarsler.” 

I begyndelsen af 2022 indførte Irland minimumspriser på øl, vin og spiritus i detailhandlen. Butikkerne har siden da ikke måttet sælge dåseøl til mindre end 1,7 pund – svarende til ca. 12 kr., ligesom en normal flaske vin ikke må sælges til under 6,4 pund – svarende til omkring 55 kr. En flaske spiritus med mindst 40 pct. alkohol skal sælges til mindst 17,3 pund - ca. 150 kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter