Udsving giver buler i hatten til frugtvinproducenter

Dansk frugtvin har gennem de senere år vundet marked, men pandemien har været hård ved både østjyske Cold Hand Winery og Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland. Pengejagt er på vej i det østjyske.
Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Foto: Joachim Ladefoged/ERH

De har vundet priser for deres kvalitetsprodukter, og masser af danske flasker frugtvin er kommet ind på gourmetrestauranter og specialbutikker herhjemme og i udlandet. Sådan har udviklingen været i nogle år, men nu har pandemien ramt flere af producenterne.

Produktionen og salget af frugtvin har været en dårlig forretning under pandemien, viser regnskabstal fra både Frederiksdal Kirsebærvin og Cold Hand Winery.

Selskaberne er kommet med underskud på henholdsvis 2 mio. kr. og lige knap 1 mio. kr. Og hos Cold Hand Winery peger adm. direktør Jens Skovgaard de klare udfordringer ud, selv om salget faktisk er gået frem.

”Vi er ved at være oppe i gear igen, men det har været virkelig svært at styre de skiftende omstændigheder under pandemien, og det har ramt os hårdest med de store skift med fuld fart på det ene tidspunkt for dernæst total nedlukning,” siger Jens Skovgaard.

Han er dog meget fortrøstningsfuld omkring markedets efterspørgsel efter de østjyske vine på dansk bær og frugt, selv om der er lidt tvivl om restaurationssalget.

”Jeg er ret overbevist om, at markedet vender tilbage, men på nogle områder er det, som om udfordringerne ingen ende vil tage. Vi fornemmer, at krisen i restaurationsbranchen hænger ved nogle steder, hvor der er en nervøsitet blandt folk på grund af prisstigninger,” siger Jens Skovgaard.

På jagt efter kapital

Den østjyske frugtvinproducent med hjemsted vest for Randers har i 2021 løftet sin bruttofortjeneste med 1 mio. kr. til 4,3 mio. kr. - og peger i en meddelelse på, at omsætningen er vokset med 22 pct. sidste år. Selskabet er ejet af en række private investorer og de primære kunder er restauranter, vinhandlere, lufthavne og delikatessebutikker.

Men med tre underskud i træk skal økonomien nu styrkes og planen er at gennemføre en kapitaludvidelse, som har været på tegnebrættet i flere år. Direktøren ønsker endnu ikke at sætte beløbsstørrelse på, men kun at de eksisterende aktionærer får buddet først og så ”lukker vi den nok mere op” derefter.

”Vi er vokset gennem hele perioden og derfor skal vi have samlet lidt sammen for at lette vores likvide situation og gøre planerne mulige. Men vores investorer har købt ind med både hjerte og hjerne - og der er en stor tro på, at det nok skal lykkes, selv om det er ikke let at skabe bundlinje i et vineri herhjemme på den korte bane,” siger Jens Skovgaard.

Også svært år for Frederiksdal

Hos Frederiksdal Kirsebærvin har pandemien også ramt hårdt med underskud og dyk i bruttofortjenesten på 2 mio. kr. til at udgøre 1,1 mio. kr. sidste år.

Selskabet med produktion i Harpelunde på det vestlige Lolland er ejet og ledet af godsejer Harald Krabbe - og har gennem flere år givet underskud - men har fået tilført kapital undervejs .

”Ledelsen anser årets resultat for utilfredsstillende, da fokus har været på omsætningsstigning samt udvidelse af eksportmarkeder. Omsætning er ikke fulgt med ambitionen om øget salg - Corona har påvirket indtjeningen og stort set umuliggjort salg til eksport,” står der i ledelsesberetningen. Her understreges det, at mens eksporten er bremset, er der omvendt ”opnået gode resultater med salg fra Frederiksdal og web-forretning.”

Underskuddet udhuler egenkapitalen med godt 2 mio. kr., der nu udgør 0,7 mio. kr. Men Frederiksdal Kirsebærvins ledelse har helt rolig hånd i forhold til resultatskabelsen fremover, lyder det i regnskabet.

”De negative resultater vil blive dækket ind ved positive resultater i de kommende år. Regnskabet er derfor aflagt med fortsat drift for øje. Selskabet vil fortsat have fokus på yderligere markedsføring af produkterne og udvikling af salgskanalerne både i Danmark og især i udlandet,” skrives der i beretningen.

Dansk vinproducent har fundet sin hylde – andre har indledt jagten

Østjyske vinfolk hælder vin på 110.000 flasker

Fordobling af professionelle vinavlere i Danmark – men få tjener penge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter