Ukraine-konflikt sender dønninger ind over brød- og melindustrien

Russisk angreb på Ukraine påvirker den globale kornhandel og dermed markedet for mel- og brødproduktion, som påføres endnu en omkostningspukkel. ”Benzin til et i forvejen overtændt marked,” lyder meldingen fra landets største bagergrossist.
Foto: PR/Kohberg
Foto: PR/Kohberg

I skyggen af den triste udvikling i Ukraine kommer den optrappede konflikt også til at ramme fødevareindustrien herhjemme, vurderer flere aktører.

For det er to af verdens største hvedeproducerende lande, der er havnet i krig med hinanden, og det har allerede fået prisen på hvede til at stige kraftigt til højeste niveau siden 2012 - senest med en stigning på mere end 5 pct. torsdag. Oveni kommer energipriserne, der i forvejen tynger budgetterne i specielt produktionsvirksomhederne.

Udviklingen i Ukraine giver panderynker hos Kolding-selskabet Easyfood, der producerer pølsehorn, brød og kager og sidste år omsatte for over 274 mio. kr.

”Nu kigger vi ind i, at skrækscenariet er en realitet – og på det mest uheldige tidspunkt overhovedet set i forhold til situationen med råvareforsyninger generelt og energipriserne, som får et ekstra skub,” siger adm. direktør Flemming Paasch fra Easyfood og peger dermed på, at det kommer oveni en i forvejen stor omkostningspukkel.

”Det er en alvorlig situation, og der er kun tabere i dette spil, mest det ukrainske folk selvfølgelig. Men der er ingen tvivl om, at det får yderligere konsekvenser på råvaremarkedet, for der kommer rigtig meget korn til mel fra Ukraine og Rusland,” siger Flemming Paasch.

Samme bekymring kommer fra brødkoncernen Kohberg Bakery Group, hvor adm. direktør René Normann Christensen overfor Fødevarewatch understreger, at råvaremarkedet kommer under pres, og at han ”tænker det driver prisen videre op.”

Kohberg-topchefen udpeger specielt kerner som et enkeltprodukt, som ”kan blive udfordret på prisen.” Brødkoncernen omsatte i 2020 for 822 mio. kr. og er sammen med konkurrenten Schulstad de største brødaktører herhjemme.

Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Rusland er verdens tredjestørste hvedeproducent efter Kina og Indien, mens Ukraine ligger omkring nummer otte-ni i verden - og samlet står de to lande for mere end 20 pct. af hele verdens hvedeeksport.

Bagerbranche under yderligere pres

Leverancer af alverdens ingredienser til landets mange bagerier kommer derfor også til at mærke effekterne af Ukraine-konflikten, lyder det fra grossistvirksomheden CBP, der forsyner håndværksbagerne med alt fra mel til opskrifter.

”Konflikten i Ukraine er nu desværre en realitet, som vi for blot få dage siden anså for relativ usandsynlig. Konflikten tilfører endnu et lag af kompleksitet til handlen med råvarer, der i forvejen er hårdt ramt efter to år med Corona. Specifikt kommer eksempelvis omkring 20 pct. af verdens hvede fra Sortehavsregionen. Konflikten i Ukraine er derfor kun yderligere benzin til et i forvejen overtændt marked,” lyder det i en skriftlig melding fra adm. direktør Henning Jensen hos CBP.

Bagergrossisten betegner råvaremarkedet som ”kaotisk” lige nu, men direktøren kan trøste sig med at have tegnet ekstra lange kontrakter med de kritiske varer - og via ejerskabet i Orkla-koncernen også er sikret ekstra godt på forsyningsfronten, så kunderne kan får deres varer. Derfor forventer CBP ikke forsyningsproblemer på kort sigt, men er generelt bekymrede over usikkerheden.

”Når der er sagt, så kan der selvfølgelig opstå situationer, som vi ikke er herre over, og for fremtidige aftaler vil vi helt sikkert fortsat se et massivt opadgående pres på priserne. Vi er derfor fortsat i markedet hver dag for at vedlige holde den høje forsyningssikkerhed,” melder CBP-topchefen.

Dyrere mel og gryn

I mel- og grynvirksomheden Lantmännen Cerealia, der blandt andet står bag detailmærkerne Amo og Kornkammeret på dansk grund, kigger man ligeledes med gru mod udviklingen østpå. Adm. direktør Kim Madsen henviser til en fælles udmelding fra topchefen i den svenskejede koncern, der har fabrik i Ukraine.

”Vi overvåger den alarmerende situation nøje sammen med vores lokale ledelsesteam i Ukraine,” udtaler topchef Carl-Peter Thorwid i en melding til kunderne, hvor der meldes om ro på forsyningerne den kommende tid.

”Forsyninger af morgenmadsprodukter fra vores produktionsfacilitet i Ukraine vil være upåvirket på kort sigt i de kommende uger eller måned, idet vi har tilfredsstillende lagerkapacitet af alle varer. Vi kan ikke forudse situationen på længere sigt.”

Mange faktorer

Prisudviklingen på korn afhænger af en række faktorer, og ikke kun de rent handelsmæssige, lyder vurderingen fra en markedsanalytiker.

”Lige nu stiger priserne i en psykologisk reaktion i markedet, men når markedet finder ud af, at Rusland trods konflikten alligevel finder afsætning for kornet, vil støtten fra konflikten forsvinde fra priserne igen. Betyder det så, at priserne vil falde igen?,” lyder spørgsmålet fra handelsrådgiver Palle Jakobsen fra rådgivningsvirksomheden Agrocom i en skriftlig kommentar til udviklingen.

Han peger på, at prisudviklingen på sigt dermed afhænger af andre forhold i markedet og at energipriserne spiller en stor rolle i konfliktens afsmitning på kornmarkedet.

”Den store konsekvens kommer på energimarkedet og dermed energimarkedets indflydelse på kornmarkedet, hvor EU og især Tyskland er dybt afhængig af energiforsyninger fra Rusland i form af naturgas. Lukkes de leverancer ned, opstår der mangel og det vil holde energipriserne høje,” lyder vurderingen fra Palle Jakobsen, der ser et muligt scenarie med fortsat højt prisniveau.

”Dermed bliver det fortsat dyrt at købe gødning til korndyrkningen og den gode økonomi i at omdanne afgrøder til energi vil fortsætte. Det vil naturligvis lægge en hånd under kornmarkedet og holde kornpriserne relativt høje på den lange bane.”

Krig i Europas kornkammer vil øge turbulensen på råvaremarkedet

Bornholmsk fiskekoncern støver handlingsplan af på russisk fabrik

Ukraine-frygt lægger pres på danske bryggeriaktier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter