FødevareWatch

Presset stiger for genåbning

Bl.a. Venstre og SF vil åbne delvist op for samfundet, og der tegner sig et flertal for en gradvis genåbning i marts.

Foto: Jens Dresling

Der tegner sig et flertal for at genåbne en større del af landet end hidtil. Formand Pia Olsen Dyhr (SF) gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark.

SF vil fra 1. marts have alle folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen. Det er om halvanden uge.

"Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage," siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op om halvanden uge.

SF vil lade de ældste elever komme tilbage i skole og lade efterskoler og højskoler slå dørene op.

Forældre bør lade deres børn teste en gang om ugen, og der bør være en delvis genåbning for mindre butikker og liberale erhverv, som den lokale VVS'er, maler og frisør.

Endelig er SF-formanden klar til at give de kommuner, der har de laveste smittetal, mulighed for at åbne endnu mere op.

Det er en kurs, Venstre har talt for i nogen tid. Hvis det står til formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skal regeringen komme i gang med en genåbning af landet.

Han foreslår, at skoler og små erhvervsdrivende, herunder butikker og frisører, genåbner med krav om for eksempel test, værnemidler og afstand.

Det fremgår af et opslag på Facebook onsdag morgen.

Ifølge Ellemann-Jensen er det på tide at sende de ældste elever tilbage i skole under forsvarlige forhold såsom øget testning.

Også højskoler og efterskoler bør tage imod elever igen med mulighed for at lave sociale bobler, hvor alle testes, inden de kommer ind på skolen, skriver Ellemann-Jensen.

"Vi bliver nødt til at handle på den alvorlige situation og komme i gang med en fleksibel og forsvarlig genåbning."

"Det kan ikke være et spørgsmål mellem fuld genåbning og total nedlukning. Det må være muligt at finde en vej mellem de to yderpunkter," skriver han.

Han mener, at det er svært at forstå, hvorfor der ikke er lavet beregninger på en fleksibel genåbning. Den nuværende nedlukning har ifølge Ellemann-Jensen massive omkostninger for Danmark.

"Alt for mange børn, unge og ældre mistrives. Vores erhvervsdrivende er i knæ, og det vil føre til flere konkurser og fyringer," skriver han.

Opfordringen er den anden af sin slags indenfor få døgn og kommer efter, at Ellemann-Jensen skrev en kronik i Berlingske, hvor han fremsatte lignende tanker om en genåbning af landet.

Flere partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti, oplyste tirsdag, at de er enige i, at tiden er inde til at se på en genåbning. Dog understregede flere, blandt andet De Radikale, at det skal foregå uden "forårets fnidder".

Forårets genåbning endte efter utallige forhandlinger som en langstrakt plan fordelt over fire faser fra midten af april til slutningen af oktober.

Samlet blå blok opfordrer til forsvarlig genåbning 

Professor efter smittetal: Snart plads til mere genåbning 

Mere fra FødevareWatch

Frasalg redder Frellsens bundlinje i hårdt coronaår

Et år med lukkede butikker og manglende kaffesalg til de danske kontorer trækker streger i Frellsens regnskab. Det blev samtidig året, hvor to familiemedlemmer trådte ud af ejerkredsen, og der er dermed sat punktum for et generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier