Forskere: Aldersgrænsen for at kunne købe alkohol bør sættes op

Aldersgrænsen for at kunne købe øl og vin bør sættes op, er danske forskere enige med den amerikanske topforsker Dr. Nora Volkow i.
Foto: Jørgen Rudbeck
Foto: Jørgen Rudbeck
AF VIDENSKAB.DK FORMIDLET AF RITZAU

Det er helt hen i vejret, at danskere under 18 år helt lovligt kan købe alkohol og drikke sig i hegnet, så tit de vil, lyder det fra flere forskere.

Det skriver Videnskab.dk.

"Jeg er chokeret over at høre, at 16-årige må købe alkohol i Danmark," sagde den amerikanske neuropsykiater Dr. Nora Volkow - en af verdens mest anerkendte og prisbelønnede misbrugsforskere - da hun for nyligt talte ved et symposium i København.

"Hjernen er slet ikke udviklet i den alder," fortsatte hun.

Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse og direktør for Statens Institut for Sundhed, er helt enig med Nora Volkow i, at aldersgrænsen for at kunne købe alkohol i Danmark er for lav.

"Når man er 16 år, er man skrupforvirret og bestemt ikke voksen nok til at træffe et oplyst valg om noget som helst," siger Morten Grønbæk til Videnskab.dk.

Han har i mange år har forsket i alkohols betydning for helbredet.  

"Det er en rigtig dum ordning, at man kan gå ind og købe alkohol i den alder. I andre lande taber de kæben over det. Vi ved ovenikøbet, at den danske aldersgrænse ofte ikke bliver håndhævet, og at man i praksis kan købe alkohol som 14-årig," fortsætter han. 

Danmark er blandt de europæiske lande, der har den laveste aldersgrænse for, hvornår man må købe alkohol. Samtidig drikker flere danske unge, og de drikker sig langt oftere fulde, end unge i alle andre europæiske lande. 

Det er veldokumenteret, at en højere aldersgrænse, som håndhæves, er et af de tiltag, der bedst kan forebygge, at unge drikker for meget, meddelte Vidensråd for Forebyggelse for nyligt i en rapport, der samler dansk og international forskning i unges alkoholkultur. 

Forskerne bekymrer sig om unges druk af flere grunde. Først og fremmest fordi der er større risiko for alvorlige ulykker, når man er fuld, men også fordi meget alkohol er ekstremt usundt.

Hvis unge drikker meget, allerede når de kun er 16 år, er der risiko for, at de bliver ved med at drikke meget, når de bliver voksne.

"Når man starter tidligt med at drikke meget, får man gjort et stort alkoholforbrug til en del af sit liv. Man tager det med sig videre i livet," siger Mads Uffe Pedersen, der er professor på Center for Rusmiddelforskning og gennem mange år har forsket i unge og rusmidler, til Videnskab.dk.

I det hele taget mangler der viden om, hvordan unges druk påvirker deres fysiske og mentale sundhed både på kort og lang sigt, konkluderer en systematisk gennemgang af den samlede forskning på området, publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PLOS One i 2011. 

"Det er sandsynligt, at en begrænsning af unges alkoholindtag er vigtig, hvis man vil forhindre uønskede langtidseffekter samt beskytte mod mere øjeblikkelige skader," konkluderer de canadiske forskere bag studiet.

Men:

"Der er et presserende behov for langvarige, prospektive kohorteundersøgelser af høj kvalitet," skriver forskerne i studiet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk.).

Spiritusbranchen: Forbyd alt salg af spiritus til unge under 18

SF: Unge skal ikke kunne købe stærkere alkohol end øl

Misbrugsbehandler: Højere aldersgrænse mindsker risiko for misbrug 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter