FødevareWatch

Afsløring: Carlsberg bestak embedsmænd

Interne dokumenter viser systematiske betalinger under bordet fra topfolk i Carlsberg Indien til udvalgte embedsmænd. Bestikkelse, vurderer eksperter.

Foto: Alexander Demianchuk / Reuters / Ritzau Scanpix

Gennem halvandet år har topfolk i Carlsbergs indiske datterselskab systematisk betalt indiske embedsmænd kontantbeløb under bordet.

Det viser omfattende materiale ifølge Berlingske.

Eksperter vurderer, at betalingerne ligner bestikkelse. På baggrund af oplysningerne har Carlsberg iværksat en "omfattende" undersøgelse i Indien.

Pengene under bordet er ifølge Berlingske afleveret kontant til en række embedsmænd, der fører tilsyn med og udsteder tilladelser til bryggerierne i Indien. Betalingerne skulle sikre et indisk Carlsberg-bryggeri hurtigere sagsbehandling og nemmere produktionsvilkår.

Berlingske har materiale, som viser over 200 betalinger til embedsmænd over 18 måneder i 2015 og 2016. I flere tilfælde blev betalingerne godkendt af et daværende indisk medlem af bestyrelsen i Carlsberg Indien.

En række eksperter er blevet præsenteret for materialet og ser tydelige tegn på bestikkelse.

"Det ser klart ud til, at den danske straffelov er overtrådt. Det interessante og afgørende i sagskomplekset er systematikken. Det ligner en fast, månedlig lønningsliste," siger professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

Korruptionsforsker Steven Sampson, professor emeritus ved Lund University, betegner sagen som "alvorlig," mens Alexandra Andhov, adjunkt i virksomhedsret ved Københavns Universitet, vurderer, at "det baseret på materialet ser ud til, at der er tale om åbenlys bestikkelse af en række embedsmænd."

Forholdene bekræftes af tre centrale kilder, som anonymt over for Berlingske fortæller, at Carlsberg Indien systematisk har aflønnet embedsmænd under bordet.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Carlsbergs informationschef, Kasper Elbjørn, at Carlsberg allerede i 2017 blev præsenteret for "et mindre udpluk" af Berlingskes materiale. Dengang handlede sagen ifølge Carlsberg om en utilfreds medarbejder, som mente at være blevet uretmæssigt afskediget. Medarbejderen ville have Carlsberg til at betale ham to millioner dollars og truede med at gå til pressen med oplysninger om den påståede bestikkelse, oplyser Kasper Elbjørn. Beskyldningerne fik Carlsberg til at nedsætte en undersøgelse.

"Undersøgelsen konkluderede, at den påståede afskedigelse var en fratrædelse, som var sket helt efter reglerne, og at det ikke var muligt at bevise nogen af beskyldningerne om smørelse eller bestikkelse."

Men Carlsberg oplyser i dag, at Berlingske tilsyneladende har "væsentligt mere materiale" om sagen, end Carlsberg på noget tidspunkt har ligget inde med. Siden Berlingskes første henvendelse til Carlsberg om sagen for to uger siden har selskabet således igangsat en "omfattende revisionsundersøgelse," skriver Kasper Elbjørn.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier