FødevareWatch

Norske lakseopdrættere: Vi tjener penge, som ikke kan bruges

Nye regler for lakseopdræt langs den norske kyst får rige lakseopdrættere til at udbetale store udbytter og investere i andre brancer. Vækst i laksesektoren er ikke en mulighed, hedder det.

Foto: Marine Harvest

Efter omfattende forekomster af sygdomme som lakselus er det i Norge blevet en del sværere at etablere nye havopdræt. Det rammer store og små lakseopdrættere, der har svært ved at investere de seneste års store gevinster i ny vækst.

Det skriver DN.no.

Blandt andet har strengere miljøkrav betydet, at den samlede lakseproduktion i de seneste fem år ikke er vokset - i en periode, hvor prisen på laks ellers er fordoblet.

Af avisens gennemgang af 350 opdrætsselskaber fremgår det, at udbytterne til ejerne sidste år blev tredoblet til i alt at udgøre seks mia. norske kr.

"Det er en mærkelig situation at være i. Vi tjener penge, vi ikke kan bruge på vækst. Og derfor er der nok mange familieselskaber, som udbetaler utbytte. Det er også et generationsskifte, hvor flere generationer får udbetalt penge i udbytte," siger Gjermund og Håvard Olsen til avisen.

De to ejer 37 pct. af opdrætsvirksomheden Kvarøy Fiskeopdrett, som deres far stiftede. Ifølge de seneste norske skattelister øgede Gjermund og Håvard Olsen sidste år deres formuer til henholdsvis 19 mio. NOK. og 15 mio. NOK, mens faderens formue blev løftet med 12 mio. NOK til 74 mio. NOK.

Ifølge avisen har de to brødre i stedet for at investere i nye faciliteter i stedet valgt at lægge penge i en lokal ølproduktion.

24-årig laksemilliardær er Norges rigeste

EU stadfæster stor millionbøde til Marine Harvest

Lerøy Seafood varsler ny storfabrik for hvidfisk

Mere fra FødevareWatch

Sommertid på FødevareWatch

I de kommende fem uger udkommer FødevareWatch med ét dagligt nyhedsbrev, hvor vi løbende vil bringe nyheder fra branchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier