Nye torskekvoter i Østersøen frustrerer danske fiskere

EU-torskekvote skader danske fiskere, mener Fiskeriforening, mens Greenpeace er imod udskudt åleforbud.
Foto: /ritzau/Per Folkver
Foto: /ritzau/Per Folkver
AF RITZAU

(Opdateret kl. 10.15 med nyt citat fra Svend-Erik Andersen og ny rubrik og underrubrik)

Et ringe resultat. Det er de ord, som Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening (DF), bruger om de nye fiskekvoter i Østersøen. 

Det er særligt de uforandrede kvoter på den vestlige torsk, der blev drastisk reduceret sidste år, som går formanden på.

"Torsk er det vigtigste for vores fiskere i det område. Det er frygtelig frustrerende at se, at man fastsætter kvoter, der er lavere end den biologiske anbefaling," siger Svend-Erik Andersen.

Her henviser formanden til den seneste rapport fra Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, der rådgiver EU i forhold til fiskebestandene.

Det er EU-landenes fiskeriministre, som tirsdag morgen er blevet enige om nye fiskekvoter i Østersøen for 2018 efter 20 timers forhandlinger. 

EU: Skru op for fiskeriet af sild og laks i Østersøen 

Kvoterne for sild i den centrale del af Østersøen vokser med 20 procent. Danmarks fiskeriminister, Karen Ellemann (V), ville have højere torskekvote i den vestlige Østersø. Det vandt ikke gehør i ministerrådet.

I kvoten indgår der også en såkaldt "lukkeperiode", hvor det kun er mindre fartøjer, der må fiske efter torsk på udvalgte steder i februar og marts, forklarer Andersen.

"Det er midt i højsæsonen. Man kan ikke fange fiskene, når det er lettest. Og foruden en reduceret indtjening skal man kæmpe dobbelt så hårdt for den.

Sidste år var der en kompensation fra staten. Men EU-bestemmelser gør det ikke muligt i samme form. Vi vil nu tage fat i ministeren og se på mulighederne," siger han.

EU-Kommissionen foreslog også et forbud mod at fange ål. Men det afviste ministrene. De foretrækker en fælleseuropæisk løsning.

"Danske fiskere har fulgt den genopretningsplan, der har været for ål. Det er der mange lande, der ikke har," siger formanden.

Derimod advarer Greenpeace i en skriftlig kommentar.

"Det er virkelig alarmerende, at EU’s fiskeriministre ikke kunne nå til enighed nu om at stoppe ålefiskeriet i Østersøen, og det kan meget vel være det endelige dødsstød til en i forvejen kritisk truet bestand," siger havansvarlig Magnus Eckeskog.

Han finder det "helt uansvarligt", at Danmark kæmpede for en øget torskekvote. 

"Selv om kvoten for torsk i den vestlige Østersø sidste år blev reduceret med 56 procent, så er det ikke gået den rigtige vej for torsken."

Gydebiomassen er faldet, og bestanden bliver mindre og mindre, mener Magnus Eckeskog.

Ellemann til kamp mod EU's åleforbud

Fiskeriformand: Katastrofalt at vi sælger ud af vores fiskekvoter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også