FødevareWatch

Forsker advarede fødevareminister om kvotehul i 2012

En forsker forsøgte allerede for fem år siden at advare Mette Gjerskov om et lukrativt hul i kvotereglerne.

Fiskeriforskeren Jeppe Høst sendte i december 2012 en mail til fødevareministeren med en klar advarsel om, at nye kvoteregler fra foråret 2012 ikke ville fungere efter den politiske hensigt

Han advarede også om, at reglerne ikke ville løse problemerne, men fortsat give mulighed for særdeles kreative omgåelser af lovens hensigt om ikke at samle fiskekvoter på få hænder.

Det skriver Politiken.

Jeppe Høst nævnte specifikt, hvordan en jolle opmagasineret i en garage kunne handles til over 30 millioner kroner på grund af lukrative kvoter.

"De nuværende regler er udformet, så man stadig kan have fisk på en række af passive fartøjer og årligt leje årsmængderne af sig selv til ét aktivt fartøj," skrev Høst.

"Dermed kan aktiviteten på et fartøj overstige de mellem fem og ti procent, som blev sat som maksimumssatser i foråret 2012. Det kræver blot, at man er flere ejere, hvilket er normalt for disse fartøjer," tilføjede han.

En kontorchef fra Naturerhvervstyrelsen svarede forskeren. I svaret fremgik det, at styrelsen godt var klar over, at der "reelt kan fiskes mere med et fartøj end de max-grænser, som fremgår af reglerne".

Kontorchefen afviste samtidig at lukke hullet, da "det ville være i modstrid med de fordele, som puljerne giver fiskerne".

Svaret blev sendt med kopi til den daværende afdelingschef Jette Petersen i Fødevareministeriet. Hun er i dag direktør i Landbrugsstyrelsen. Både styrelsen og ministeriets top var således orienteret om linjen.

Mailen fra Jeppe Høst var sendt til Mette Gjerskovs mailadresse. Mette Gjerskov har ikke ønsket at stille op til et interview til Politiken. Hun skriver i en sms, at hun "formentlig" ikke har set mailen.

Styrelsens direktør Jette Petersen har ikke ønsket at udtale sig.

Sagen om de danske fiskekvoter

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriet

De største danske kvoteejere lander enorme gevinster

Forsiden lige nu

Brexit-pendulet svinger konstant hos Arla-chef

Afklaring er der ikke kommet mere af, når det kommer til brexit og følgerne af briternes EU-exit, og Arla-chef Peter Giørtz-Carlsen er både bekymret og positiv omkring den uvisse situation, der kan få store følger for 2600 danske ansatte.

Bøfkonge: Mange danske spisesteder vil bukke under

Interview: Chefen for familieselskabet bag kæden A Hereford Beefstouw vurderer, at antallet af danske restauranter er for højt - også i et voksende marked. Han spår samtidig, at vegetar- og veganerbølgen kan presse bøfhusene.

Danske afgiftslettelser flytter ikke på grænsehandel

Det har ikke haft nævneværdig effekt på grænsehandelen, at regeringen efter nytår droppede eller sænkede afgifterne på en lang række fødevarer. Grænsehandlen fortsætter ufortrødent, lyder det fra de tre største grænsebutikker.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier