FødevareWatch

130 fiskerimedarbejdere strejker: En krone i timen skiller parterne

Medarbejdernes fagforening mener, at ledelsesproblemer har undermineret tilliden og gjort medarbejdernes lunte kort.

Foto: Colourbox

En enkelt krone i timen skiller parterne på Sæby Fiskeindustri i Sæby, hvor 130 produktionsmedarbejdere i disse dage har nedlagt arbejdet i forbindelse med overenskomstforhandlinger.

Selv om arbejdsretten har pålagt medarbejderne at gå i arbejde, besluttede de her til morgen at fortsætte deres strejke.

Det skriver Avisen.dk.

Ifølge tillidsrepræsentant Tina Bech skyldes produktionsmedarbejdernes utilfredshed, at de er blevet tilbudt en krone ekstra på timelønnen i form af en fremmødebonus. De ønsker beløbet som en reel lønstigning.

"Utilfredsheden har fået særlig næring af, at teknikere og funktionærer på virksomheden har opnået lønstigninger, som ikke er knyttet til fremmøde," siger Tina Bech.

Forkert redskab

Hun afviser, at fraværet blandt produktionsmedarbejderne på Sæby Fiskeindustri er af et omfang, der kræver den form for aflønning.

Den holdning deles af Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, som organiserer de strejkende.

"Hvis et sygefravær er højt, har det tit noget med ledelsen og arbejdsmiljøet at gøre, og det er sjældent noget man løser via lønnen," siger han.

Hovedproblemet er et andet

Finn Jenne mener, at der er andet og mere end en mindre lønstigning, der spiller ind, når medarbejderne gå i overenskomststridig strejke.

"Det er en virksomhed, hvor der ellers er ro og fred, men så er der noget, der lige har tricket vores medlemmer. Vi hører gennem vores tillidsfolk og medlemmer, at der er nogle udfordringer på ledelsesplan, som gør, at lunten er kort og tilliden måske ikke så stor, som den tidligere har været," siger Finn Jenne.

Den opfattelse deler tillidsrepræsentant Tina Bech.

"Jeg har været her i 10 år, og det har været alle tiders, dejlige arbejdsplads. Men der er sket en ændring i forbindelse med en ny ledelse for nogle år siden, hvor medarbejderne oplever, at kommunikationen er blevet dårligere," siger hun.

Helt normalt redskab

Direktør i Sæby Fiskeindustri Henrik Mikkelsen afviser at kommentere virksomhedens sygefravær og at føre forhandlinger om overenskomster gennem pressen. Men han siger generelt om fremmødebonus:

"I fiskeriindustrien er det ganske normalt, at man bruger fremmødereglen som en del af lønnen, og det skyldes jo, at det er en industri med meget varierende fravær. Nogle har meget lavt og andre ekstremt højt fravær, så det er et af de redskaber, man kan bruge. Men vi har ikke brugt den tidligere," siger han.

Fra møderne i virksomhedens samarbejdsudvalg har Henrik Mikkelsen ikke fået indtryk af, at manglende kommunikation skulle være noget større problem, som det nu føres frem.

"Det kan jeg ikke se af de trivselsundersøgelser, vi har fået lavet hen ad vejen. Men det er jo noget vi må tale med folkene om, når de møder på arbejde igen," siger direktøren.

(Denne artikel er en tophistorie fra Avisen.dk distribueret af Ritzau.)

Fisk lugter igen af penge i Skagen

Makrelproducent vil opføre ny fabrik

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier