FødevareWatch

Espersen køber stor fiskefabrik af Royal Greenland

Den bornholmske fiskekoncern A. Espersen A/S og Grønlands største koncern indgår strategisk samarbejde, som vil løfte bornholmernes omsætning med 400-500 mio. kr.

Den bornholmske fiskerikoncern A. Espersen og Grønlands største koncern Royal Greenland A/S har indgået et strategisk partnerskab, skriver parterne i en pressemeddelelse.

Partnerskabet består af to hovedelementer.

Den ene del er, at A. Espersen skal producere fladfisk, hvidfisk og forædlede forbrugerprodukter til Royal Greenland. Den anden de handler om, at A. Espersen har købt Royal Greenlands fabrik i Koszalin, Polen, der ifølge Espersen beskæftiger omkring 1000 medarbejdere og er på ca. 30.000 kvadratmeter.

"Målt på omsætning vil forretningen tilføre os 400-500 mio. kr. alt efter priserne i markedet, og når opkøbet er integreret vil vi have en omsætning i Polen på 1,2-1,5 mia. kr. afhængig af prissætningen i markedet," siger adm. direktør for A. Espersen, Klaus B. Nielsen, til FødevareWatch.

Hvad det har kostet at overtage fabrikken, vil han ikke oplyse - "det vil forblive mellem køber og sælger".

A. Espersen ejer i forvejen to fabrikker i Koszalin, hvor mere end 1350 medarbejdere er ansat i produktionen af filet- og forædlede produkter. Royal Greenland-købet er nabo til den ene af de to fabrikker.

"Vi har indgået en aftale med Royal Greenland om overtagelse af aktierne i den polske fabrik, som er nabo til en facilitet, vi selv har hernede. Vi overtager 1. september alle aktiverne, men kommer til at fortsætte arbejdet under en processing-aftale, som vi har indgået med Royal Greenland," siger Klaus B. Nielsen.

Lettere flytning fra Fredericia

For bornholmerne handler partnerskabet om, at man gerne vil kunne tilbyde et komplet seafood-sortiment til selskabets internationale kunde.

"På sigt er det målet, at vi får udnyttet nogle af de stordriftsfordele, som ligger lige for, ligesom det også har givet os en hjemmel i forhold til at lukke ned i Fredericia og flytte produktionen til Polen, som vi meldte det ud i april," lyder det fra fiskedirektøren.

Fabrikken vil ikke blive lagt indunder den anden fabrik, men vil fortsat blive drevet som en separat enhed. Med aftalen overtager A. Espersen både udstyr og ansatte.

"Vi tror på, at Espersen, som allerede er vores nabo i Koszalin, vil være i stand til at drive den kombinerede produktion bedre fremad, end vi havde kunnet på egen hånd - til gavn for både vores kunder og vores ansatte. Dertil kommer, at Royal Greenland får frigivet ressourcer til at fokusere yderligere på vores vertikalt integrerede Nordatlantiske forretninger," udtaler direktør i Royal Greenland A/S Mikael Thinghuus i meddelelsen.

Espersen lukker fabrik og fyrer i Fredericia

Endnu et stort underskud i Espersen

Espersen om Marine Harvest-samarbejde: Vi skal udnytte momentum

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier