FødevareWatch

Cheføkonom: Kan skabe jysk finanskrise at fjerne landbrugsstøtten

Hvis man gerne vil af med landbrugstøtten, skal det ske over mindst 50 år. Det siger Frank Øland, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer.

I begyndelsen af februar lød startskuddet til de nye forhandlinger om den kommende fælles landbrugspolitik for EU. Landbrugspolitikken blev senest opdateret i 2013, men det er allerede nødvendigt at få sat en ny ramme om planerne, sagde EU's landbrugskommissær Phil Hogan på et pressemøde.

Tirsdag aften var EU's landbrugsstøtte så til debat til et arrangement på Christiansborg. Her markerede Frank Øland, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, sig med et bud på, hvad der ville ske, hvis landbrugsstøtten forsvandt i morgen.

"Først ville den gennemsnitlige landmand miste 37 procent af indtjeningen. Jordpriserne ville derfor falde 60 procent - som ville gøre de fleste landmænd teknisk insolvente - som nok ville føre til en del konkurser - Som ville føre til en bankkrise. Alt dette kunne kun undgås ved en redningspakke til landmænd, som ville udgøre cirka 230 mia. kroner," sagde han ifølge Landbrugsavisen.

Mediet beretter også om en anden punchline fra Frank Øland:

"I bedste fald får vi en ny bankpakke - i værste fald får vi en jysk finanskrise," sagde Frank Øland, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer.

Landbrugspolitikken er et af EU's ældste politikområder, og ifølge kommissionen blev den fælles landbrugspolitik første gang indført i 1962. Det årlige budget er på cirka 59 mia. euro eller 439 mia. kr.

EU-Kommissionen starter forhandlinger om ny landbrugspolitik

Fire knaster skal files af EU's økolov

L&F vejrer ny eksportrekord for fødevareklyngen i 2017

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier