Naturfredningsforening: "Kvælstof-forurening langt værre end hidtil antaget"

Nye tal viser, at kvælstofforureningen af det danske vandmiljø er steget fire år i træk. Danmarks Naturfredningsforening kræver politisk handling.
Foto: Peter H. Petersen/Ritzau/Arkiv
Foto: Peter H. Petersen/Ritzau/Arkiv

Forurening af kvælstof i Danmark stiger for fjerde år i træk.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse på baggrund af nye tal fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Størstedelen af udledningen af kvælstof i Danmark stammer fra landbrugets brug af gylle og gødning, og kvælstofudledningen steg i 2015 for fjerde år i træk til godt 61.600 tons. Siden 2012 er udledningen steget med ca. 6000 tons. Det viser målinger af det danske vandmiljø, det såkaldte Novanaprogram, fra Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet.

De nye tal strider mod den politiske beslutning i landbrugspakken om, at kvælstofudledningen skulle falde hvert år fra og med 2012. Det mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ifølge foreningen falder forudsætningen for den omstridte landbrugspakke.

"Planen er slået fejl, og vi forventer, at regeringen eller Folketinget handler derefter. Det kan ske ved at fremrykke den målrettede regulering af landbruget. Det indebærer, at nogle landmænd må gøde mere, mens andre så må gøde mindre. Indtil videre har ingen politiker turde sige det højt af skræk for at blive uvenner med vælgerne i baglandet," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er utilfreds med, at landbruget fra 2016 har fået lov at gøde mere end hidtil.

Landbrugspakken blev aftalt i slutningen af 2015 mellem den forhenværende V-regering, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere klaget til EU over at landbrugsaftalen brød med en række miljøbeskyttelsesdirektiver, blandt andet nitratdirektivet og habitatdirektivet. Det førte til, at Danmark i 2016 modtog en pilotskrivelse fra EU, og regeringen forhandler stadig med EU om implementeringen af landbrugspakken.

Efter pres fra EU Kommissionen er landbrugspakken allerede ændret en gang. Det betyder, at der skal udlægges flere og mere målrettede efterafgrøder, der også gøres obligatoriske, hvis ikke landmanden frivilligt udlægger dem.

Organisation vil stævne stat og minister

Regeringen retter landbrugspakken ind efter krav fra EU

Utraditionel løsning: Dansk landbrugs miljøproblemer kan produceres væk

Eksperter om blå landbrugspakke: Den truer drikkevandet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også