FødevareWatch

Optimistisk svineformand kigger ind i 2017

Formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, er efter et hårdt 2016 kommet i godt humør. Han ser den seneste positive udvikling fortsætte ind i det nye år.

Foto: Presse/Danske Svineproducenter

Kineserne vil gerne have danske fødevarer og særligt produkter fra danske svin er efterspurgte. Oven i det har den samlede europæiske produktion været faldende, og samlet kigger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, i et nytårsskriv tilbage på et 2016, der gik fra "minus til plus – både humørmæssigt og økonomisk."

"Efter et skidt første kvartal i 2016, er det kun gået fremad for bytteforholdet mellem foder- og grisepriser. Hertil kommer udsigten til en positiv værdiregulering på besætningsværdi, så 2016 ender på godt jysk ikke så ringe endda og væsentlig bedre end forventet," skriver han blandt andet.

Fremadrettet er der også meget at glæde sig til, og Henrik Mortensen mener at spore en bred optimisme på tværs af branchen - men det kommer ikke uden omkostninger, mener han.

"Ulempen er dog - som vi desværre er vant til - at mange firmaer, smågrisehandlere, banker, andelsselskaber m.fl. er klar til at tage sin del af kagen. Samtidig er finanskrisen dog ingenlunde overstået, og den øgede likviditet bruges mere til afdrag end til nyinvesteringer," skriver Henrik Mortensen

Han hæfter sig også ved den udvikling som FødevareWatch ved flere lejligheder har beskrevet omkring udflytningen af slagtninger til blandt andet Tyskland.

"Det er en tankevækkende udvikling, som vi i bund og grund ikke ønsker, men som på kort tid er blevet en realitet på grund af politiske rammevilkår og markedskræfter rundt i Europa," skriver Henrik Mortensen.

Millioner af smågrise styrer fortsat uden om danske slagterier

Danske slagtninger bryder gammel bundrekord

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier