Professor: Vi vidste nok om MRSA-bakteriens smitteveje

Der manglede ikke viden om, hvordan den farlige MRSA-bakterie spredte sig i Danmark, siger professor på DTU.
Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv
Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Danske eksperter vidste udmærket, hvordan den multiresistente og farlige MRSA-bakterie spredte sig, da bakterien blev konstateret i svinestalde herhjemme i 2007. Nemlig gennem handel med svin fra én besætning til en anden.

Det siger professor Frank Møller Aarestrup fra Fødevareinstituttet på DTU til Ritzau.

Han medvirker søndag i en DR-dokumentar - og var en af de sagkyndige, som meget tidligt anbefalede Fødevarestyrelsen at undersøge "avlstoppen" i danske svinefarme for at finde ud af, hvilke besætninger der havde smitten, og hvilke der ikke havde.

Det kunne måske have bremset den såkaldte svinebakterie MRSA CC398, som op mod 12.000 danskere i dag er smittet med. Den kan i værste fald føre til blodforgiftning og dødsfald. Fra 2012 til 2014 døde syv danskere af smitten.

Men den viden nåede aldrig frem til politikerne i Folketinget.

Fødevarestyrelsen fjernede ifølge DR gennem seks år systematisk anbefalinger om bekæmpelse af MRSA-bakterien i danske svinestalde. Angiveligt efter pres fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Fødevarestyrelsen afviser

Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, afviser, at styrelsen har fortiet oplysninger. Der mangler fortsat viden om, hvordan MRSA reelt smitter, mener han.

"Vi har gjort, hvad vi kunne i denne sag," siger han til DR.

Professor Frank Møller Aarestrup anfægter ikke styrelsens ret til at mene, hvad den vil.

"Men jeg synes ikke, vi mangler viden om, hvordan smitten reelt sker. Internationale undersøgelser viser jo, at smitten sker via handelskontakter. Men vi mangler viden om, hvor smitten er," siger han til Ritzau.

Over to tredjedele af danske svinebesætninger er nu inficeret med MRSA, og det er ikke længere en mulighed at aflive besætninger for at komme bakterien til livs.

"Man famler jo i blinde, hvis man ikke ved, hvad man er oppe imod. Så er det vældig svært at komme med konkrete anbefalinger," siger Frank Møller Aarestrup.

MRSA CC398 kan smitte fra svin til mennesker. Bakterierne er modstandsdygtige over for antibiotika.

Eksperternes forslag om et handelssystem, så usmittede grise kun blev solgt til gårde uden smitte, blev aldrig indført. I dag er langt hovedparten af de 30 millioner danske svin smittet med MRSA.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også