Opdrættede fisk overhaler snart de vildtfangede

Om fem år vil opdrættede fisk overstige udbuddet af vildtfangede fisk, viser ny analyse. Positivt, så længe der er tale om ansvarligt opdræt, siger WWF.
Foto: Thomas Borberg/ritzau
Foto: Thomas Borberg/ritzau
AF RITZAU/FOOD CULTURE

Fisk fra dam- og havbrug udgør i dag størstedelen af de fisk, vi spiser. Om blot fem år vil de opdrættede fisk helt overhale mængden af vildtfangede fisk på markedet, når man ser på den samlede produktion, der også udgør dyrefoder, skriver foodculture.dk om en en analyse fra Landbrug & Fødevarer

Udviklingen er på mange måder positiv, lyder det i en analysen. For det første fordi det kan give øget vækst og beskæftigelse. For det andet fordi, at verdens bestande af vilde fisk ser ud til at være stabil i samme periode.

Imidlertid foregår størstedelen af fiskeopdrættet i lande uden for EU - og med undtagelse af Norge, drejer det sig ofte om lande, der ikke har så stor opmærksomhed på miljø og bæredygtigt opdræt.

Der er brug for øget fokus på ansvarligt opdræt, lyder det fra både erhvervet og WWF Verdensnaturfonden.

Større lyst til fisk driver global efterspørgsel

Analysen fra Landbrug & Fødevarer viser, at mængden af opdrættede fisk bl.a. vil stige, fordi flere ønsker at spise fisk. Verdens befolkning forventes at forbruge knap 30 mio. tons flere fisk om 10 år.

"Det skyldes, at velstanden stiger, og der er en stigende bevidsthed om, at fisk er sundt," siger Brian Thomsen, der er direktør i Dansk Akvakultur, brancheforeningen for primærproducenter indenfor dambrug, havbrug og åleopdræt.

Den støt stigende globale efterspørgsel på fisk vil gøre det nødvendigt at producere flere fisk i akvakultur, fordi der ikke er nok fisk i havet. Det betyder, at der fremover vil blive produceret flere fisk fra akvakultur, end der vil blive fanget vilde fisk for at kunne imødekomme den voksende globale efterspørgsel efter fisk.

Mens der kun forventes at blive fanget 1 pct. flere fisk i naturen over de næste 10 år, så ventes produktionen af fisk fra akvakultur at stige 38 pct.

WFF: Gå efter ASC-mærket fisk

Selvom opdrættede fisk ofte er i vælten af sundheds- eller miljømæssige årsager behøver fisk og skaldyr fra akvakultur ikke nødvendigvis at være en miljøsynder, hvis der er god forvaltning lyder det fra WWF. Men udviklingen af akvakultur rundt om i verden er sket uhyre hurtigt og uden tilstrækkelig respekt for konsekvenserne:

"Vandløb og havbund forurenes, landskaber bliver ødelagt, sygdomme spredes fra opdrætsanlæggene og undslupne fisk konkurrerer med lokale fisk," siger Christoph Mathiesen, der er seniorrådgiver i fiskeri, akvakultur og fødevarer i WWF Verdensnaturfonden til foodculture.dk

"Det er fantastisk, at vi kan opdrætte fisk og skaldyr. Det skal bare gøres ordentligt og ansvarligt," siger Christoph Mathiesen og råder forbrugerne til at kigge efter ASC-mærket, når de køber opdrættet fisk og MSC-mærket, når de køber vilde fisk.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Food Culture)

Musholm A/S får helt særlig blåstempling

Presset fiskemarked koster millioner på bundlinjen

Dansk forening advarer mod norske laks 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også