Sydbanks topchef: Derfor fjerner vi 500 mio. kr. af landbrugets gæld

Sydbank konverterer landbrugskunders gæld for at være med til at afhjælpe landbrugets krise.
AF RITZAU FINANS

Ved at konvertere udvalgte landbrugskunders gæld til ansvarlig lånekapital venter Sydbank at kunne fjerne gæld for en halv mia. kr. i landbruget. Det er dog ikke ensbetydende med, at den Aabenraa-baserede bank samtidig får et ejerskab over landmændene og deres bedrifter.

Det fastslår Karen Frøsig, der er administrerende direktør hos Sydbank, efter at banken har aflagt halvårsregnskab, hvor landbrugsinitiativet fremgår. Her bliver det beskrevet, at konverteringen er et resultat af den nye landbrugspakke, der skal sikre bedre vilkår for de mest effektive landmænd herhjemme, som dog fortsat er presset af stor gæld.

"På ryggen af landbrugspakken blev der indgået en aftale mellem de finansielle spillere og regeringen om, at man skulle forsøge at medvirke til en afklaring af landbrugets situation. For så vidt angår vores landmænd ved vi, at nogle af dem faktisk ikke har de store problemer. Selvfølgelig kæmper flere af dem med lave afregningspriser, men nogle af dem klarer sig også godt," siger Karen Frøsig til Ritzau Finans.

"Men der er også nogen, hvor man måske må have en erkendelse af, at de ikke skal blive i erhvervet. Og så har vi en gruppe, der faktisk er meget effektive, og som med fordel kan blive i erhvervet, men som bærer rundt på en negativ egenkapital. Det er sådan set den gruppe, vi gerne vil hjælpe ved at konvertere en del af deres gæld, sådan at de kan se perspektivet i deres fremtid, og fordi vi også kan se perspektivet i deres fremtid og i deres engagement hos os," fortsætter Sydbank-topchefen.

Får I noget ejerskab over landmændene og deres bedrifter med denne manøvre?

"Nej, det gør vi ikke. Vi tænker at konvertere den nødvendige del af deres gæld, så de faktisk får en positiv egenkapital. Det at vi konverterer til et ansvarligt lån har ikke noget at gøre med, at vi får ejerskab over landmanden," forklarer Karen Frøsig.

"Der vil selvfølgelig være nogle betingelser, når vi gør det her. Så vil vi have en aftale med landmændene om, hvordan de skal agere. De skal eksempelvis ikke gå ud og gældsætte sig igen men agere fornuftigt og inden for de retningslinjer, som vi har talt om. Men vi får ikke noget ejerskab over kunden," tilføjer hun.

I halvårsregnskabet fra Sydbank fremgår det, at de samlede udlån og garantier relateret til landbrugskunder ved udgangen af juni 2016 udgjorde 6122 mio. kr., hvilket var en smule lavere end ved udgangen af december 2015, hvor samme kundegruppe stod for udlån og garantier til 6268 mio. kr.

I første halvår 2016 endte Sydbank med at have nedskrivninger på 200 mio. kr. i forhold til landbrugskunderne, mens samme kundegruppe i første halvår 2015 stod for nedskrivninger på 125 mio. kr.

Det ændrer dog ikke ved, at banken samlet set har reduceret sine nettonedskrivninger til 84 mio. kr. i første halvår 2016 mod 217 mio. kr. i samme periode året før.

"I Danmark har vi økonomiske udfordringer. Vi mangler noget vækst, og vi har et negativt rentemiljø. Men når man ser på både de private husholdninger og virksomhederne, så er økonomien god. Og nedskrivninger er jo vores vurderinger af folks evne til at tilbagebetale deres lån. Landmændene er i en udfordret situation, men den øvrige del af Danmark har det faktisk godt," siger Karen Frøsig.

I forbindelse med halvårsregnskabet har Sydbank blandt andet fastholdt sin forventning til helåret om at lande lavere nettonedskrivninger end i 2015, hvor de endte på 316 mio. kr.

Sydbank fjerner gæld for landbruget på 500 millioner

Mælkeproducenternes formand: Folk er desperate for at komme ud af erhvervet

Landbruget ånder lettet op: Realkreditten skruer uret på afdragsbomben to år frem

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også