Tænketank: Økologien rammer klimaet ekstra hårdt

Klimaudfordringen er ifølge klimatænketanken Concito så påtrængende, at der er brug for et alternativ til økologi.
"Der er behov for et tredje produkt på markedet. Du kan sagtens lave fremragende dyrevelfærd og give dyrene almindeligt konventionelt foder. For eksempel har de fritgående kyllinger i skovene i Pyrenæerne et fabelagtigt liv, og de får konventionelt foder," siger videnchef Torben Chrintz til metroxpress. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
"Der er behov for et tredje produkt på markedet. Du kan sagtens lave fremragende dyrevelfærd og give dyrene almindeligt konventionelt foder. For eksempel har de fritgående kyllinger i skovene i Pyrenæerne et fabelagtigt liv, og de får konventionelt foder," siger videnchef Torben Chrintz til metroxpress. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Økologisk Landsforening jublede, da Danmarks Statistik for få dage siden offentliggjorde tal, der viser, at danskernes forbrug af økologi igen er steget. Denne gang med 12 procent fra 2014 til 2015 til i alt syv milliarder kroner.

Der er gang i en ‘positiv spiral’, lød det glade budskab fra økologerne, men i klimatænketanken Concito fulgte videnchef Torben Chrintz nyhederne med rynkede bryn, skriver metroxpress.

"Det er desværre ikke nogen god klima-nyhed. De fleste økologiske fødevarer udleder 25-30 procent mere CO2 end et tilsvarende konventionelt produkt," siger han til avisen.

Hovedforklaringen er, at de økologiske landmænd skal bruge et større landbrugsareal for at dyrke den samme mængde afgrøder, blandt andet fordi økologerne ikke bruger kunstgødning og pesticider. Og da efterspørgslen på fødevarer ikke ændrer sig, er man nødt til rydde skov til nye marker for at kunne dyrke samme mængde – og det udleder CO2, forklarer Torben Chrintz.

For eksempel udleder produktion af et kilo økologisk hvedemel det, der svarer til 1,9 kilo CO2, mens almindeligt hvedemel kun udleder 1,5 kilo.

Klimaudfordringen er ifølge Torben Chrintz så påtrængende, at der er brug for et alternativ til økologi – også selv om det betyder brug af pesticider, som kan havne i drikkevandet.

"Der er behov for et tredje produkt på markedet. Du kan sagtens lave fremragende dyrevelfærd og give dyrene almindeligt konventionelt foder. For eksempel har de fritgående kyllinger i skovene i Pyrenæerne et fabelagtigt liv, og de får konventionelt foder," siger han til metroxpress.

Men det er forkert at gøre økologi til synderen i klimadebatten, mener Økologisk Landsforening og Coop, der satser hårdt på økologi.

Både Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og CSR-chef i Coop Thomas Roland medgiver, at en lang række økologiske fødevarer udleder mere CO2 end tilsvarende konventionelle produkter. Men økologien har så mange andre fordele – heriblandt frihed for pesticider – at løsningen ikke er at undgå økologisk kød, men i stedet at spise mindre af det.

I det hele taget handler det om at ændre forbrugernes madvaner, så kød bliver et lille supplement til en kost med mange grøntsager, lyder det fra både Thomas Roland og Per Kølster.

"De 30 procent af forbrugerne, der spiser mest økologi, spiser halvt så meget kød som de 30 procent, der aldrig spiser økologi. Økologiske forbrugere er dermed bedre for klimaet. Ikke fordi de vælger økologi, men fordi de spiser mindre kød. Det er den vej, vi skal," siger Thomas Roland til metroxpress.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af MetroXpress)

Coop: Kun prisdifferencen hindrer, at folk køber økologisk

Krig og krise kunne ikke stoppe osteselskabs fremgang

Danskernes økotrang vokser til nye højder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter