FødevareWatch

Nyt projekt skal gøre taskekrabber til dansk millionforretning

Jeka Fish fra Lemvig er gået sammen med en større norsk aktør om at skabe en millionforretning indenfor produktionen af taskekrabber.

Jeka Fish A/S fra Lemvig og Hitramat AS fra Norge har indledt et bemærkelsesværdigt samarbejde, der handler om produktionen og salget af taskekrabbeprodukter til Norden og Europa. Målet er at skabe en millionforretning.

Planen er, at de to partnere gennem et fælles selskab etablerer en produktion på havnen i Lemvig, hvor man regner med at skulle hyre 40 nye medarbejdere til arbejde i højsæsonen. Det nye selskab hedder Nordisk Krabbe Kompagni, og den nye fabrik vil blive opført ved siden af Jeka Fish’s eksisterende anlæg på havnen.

"Vi ser meget frem til samarbejdet med Hitramat. Det åbner mange nye muligheder. Hitramat er del af en særdeles stærk seafood-koncern, og partnerskabet bidrager til at styrke vores position," siger Halldor Arnarson, direktør i Jeka Fish.

Udover de medarbejdere, som vil være at finde i produktionen, er de to partnere også gået i gang med at finde fiskere, der kan levere taskekrabberne, som fiskes med tejner i højsæsonen fra juli til november, hvor krabbens kødindhold er størst.

Nordmænd kommer med krabbeviden

Mens Jeka Fish gennem mange år har fokuseret forretningen på forarbejdning af fisk, kommer Hitramat med erfaring fra arbejdet med taskekrabber, og det ifølge virksomheden selv blandt de største producenter af taskekrabber i Europa. Selskabet forædler omkring 3.500 tons taskekrabber i Norge om året.

Taskekrabbefiskeri er som erhvervsdisciplin ikke en ret udviklet del i dansk fiskeri, men ifølge de to parter giver det rent geografisk rigtig god mening at få sparket gang i skaldyrsproduktionen i Danmark.

"Jeka Fish er lokaliseret tæt på de vigtigste fiskerihavne i Danmark, og har en effektiv logstik til Sydeuropa. Dette giver os en unik mulighed for at levere ferske produkter af højeste kvalitet til de vigtigste markeder for taskekrabbe," udtaler Halldor Arnarson.

Udover salget ud i det store Europa har folkene bag det nye selskab også forventninger til afsætningen af taskekrabbeprodukter på det danske marked. Her regner man med, at særligt det store fokus på produkter af lokale råvarer vil kunne gavne salget.

"Forbruget af ferske skaldyrsprodukter er stigende i Europa. Vi ønsker at tage del i dette fremover ved samarbejdet med Jeka Fish i Danmark og dermed styrke Hitramat’s position som en af de ledende forædlere af taskekrabber i Europa," udtaler Anton Fjeldvær, direktør i Hitramat i en meddelelse.

Det er de to virksomheders mål at få den ny fabrik klar til den kommende krabbesæson i 2016, der starter i juli måned.

Hitramat AS er datterselskab i skaldyrskoncernen Conchilla AS og en del af holdingselskabet Insula AS, som blev etableret i 2015. Insula AS ejes af investeringsselskabet Kverva AS som bl.a. har ejerskab i Salmar ASA, som er blandt verdens ledende lakseproducenter.

Levende jomfruhummere i Hirtshals

I december præsenterede den store spanske fiskevirksomhed Maresmar SL fra Barcelona deres nyoprettede selskab Vikingmar ApS, som er på vej til at slå sig ned på havnen i Hirtshals.

Maresmar er en af de største aktører inden for ferske og levende skaldyr i Spanien, og de har lejet 700 kvadratmeter produktionslokaler til Vikingmar, der er etableret som et centralt omdrejningspunkt for den spanske virksomheds fremtidige aktiviteter i Nordeuropa. Vikingmar er et samarbejde mellem Maresmar og det svenske selskab Stella Mare AB. Stella Mare er i forvejen ejet og drevet af Ronny Kasten og Jan Kasten.

I lokalerne på Hirtshals Havn vil Vikingmar lave anlæg, der kan opbevare levende jomfruhummere for eksport til Sydeuropa, Fjernøsten og andre oversøiske destinationer. Og derudover arbejder man også med etableringen af kar til opbevaring af hummer, languster, krabber og forskellige typer af bløddyr, som virksomheden kan transportere fra Spanien til Hirtshals, samt videresælge på det tyske og skandinaviske marked.

Indflytning hos søsterselskab redder lukningstruet skaldyrfirma

Ny fabrik giver røde tal i fiskekoncern

Stor spansk fiskevirksomhed slår sig ned i Hirtshals

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier