FødevareWatch

Hver tiende mælkebonde truet af konkurs

Ti procent af Danmarks mælkebønder risikerer at dreje nøglen om, lyder det fra Seges på dagen, hvor Arla aflægger årsregnskab.

Foto: Arla/ PR

Stor gæld og faldende priser truer hver tiende mælkebonde med konkurs.

Sådan lyder det fra videnscenteret Seges på dagen, hvor bøndernes andelsselskab, Arla, aflægger årsregnskab.

DR Nyheder skriver, at omkring 340 mælkeproducenter aktuelt risikerer at dreje nøglen om. Det er særligt de lave mælkepriser, der volder bønderne problemer.

"De danske mælkeproducenter er i en meget, meget vanskelig situation. Rigtig mange kører med nogle store underskud i øjeblikket, og er meget afhængige af, hvor meget kredit deres bank vil give," siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, der hører under Landbrug & Fødevarer.

I dag betaler Arla 2,11 kr. pr. kg. mælk, hvilket er to kroner lavere end samme periode for to år siden. Det var ellers forventet, at priserne ville stige efter, at mælkekvoterne blev frigivet i april.

Økonomerne regnede med, at de lave priser ville få produktionen til at falde i EU, mens vejrfænomenet El Nino ville føre til mindre mælk fra eksempelvis New Zealand. Ingen af delene er imidlertid sket.

Samtidig fortsætter det russiske boykot af fødevarer og opbremsningen i den kinesiske økonomi med at skabe ubalance på markedet.

Arla aflægger årsregnskab onsdag kl. ni. Læs med på FødevareWatch.

Landmændenes økonomi drukner i en flodbølge af mælk

Arla lander stor aftale med Tesco-konkurrent

Arla: Vi ved ikke hvor mange danske jobs, der ryger

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier