Landbruget kræver opgør med kontrolhelvede

Trods kæmpegæld og miljøkritik mener landmændene, at deres største problem er alt for mange regler og kontrol.
Foto: Gregers Tycho/Jyllands-Posten
Foto: Gregers Tycho/Jyllands-Posten
RITZAU

Bureaukrati, bøvlet kontrol og regler er det, der gør livet allermest surt for landmændene. 

Det peger 70 procent af de adspurgte landmænd på i en stor rundspørge fra Aspecto, lavet for Landbrug & Fødevarer. 

Kun 14 procent synes til sammenligning, at den økonomiske usikkerhed, som ellers nærmest er blevet et synonym for ordet landmand, er det værste.

- Det er et tydeligt bevis på, at vi landmænd lever i et kontrolhelvede, der rider os som en mare, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. 

- Vi knokler dag og nat for, at vores dyr har det godt, at vores marker dyrkes optimalt efter god landmandskik, og at vi i øvrigt overholder dansk lovgivning. Alligevel oplever vi gang på gang fuldstændig meningsløse kontroller og et meget tungt bureaukrati, mener landbrugets førstemand. 

Blandt de omkring 500 landmænd på Landbrug & Fødevarers store årlige delegeretmøde i Herning onsdag er der da også en klar forventning om, at regeringen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) indfrier løfterne om at tynde synligt ud i de cirka 2400 love og bekendtgørelser på miljø- og fødevareområdet.

Regeringen har blandt andet lovet, at landbruget må gøde mere og have flere svin, mens de forhadte randzoner forsvinder. 

I finanslovforslaget er der afsat i alt 300 millioner i årene 2016-2019 til fødevare- og landbrugsinitiativer, der skal gøre det nemmere at drive landbrug. 

Selvom landmændene føler sig pryglet af regulativer, så har de dog langt fra mistet stoltheden ved deres erhverv. Ifølge den nye rundspørge ligger stoltheden på 8,2 ved faget på en skala fra 1 til 10. 

Undersøgelsen er gennemført de seneste to måneder på nettet af Aspecto blandt 800 landmænd med mindst en hektar landbrugsjord og vejet i henhold til Danmarks Statistik om alder, bedriftsstørrelse og geografi for 36.420 landmænd.

Landmænd løber tårnhøj lånerisiko

Hækkerup: Forskningsmidler til fødevarer bidrager til vækst

Da prisboblen sprang, var braget højest i Nordjylland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også