FødevareWatch

Det danske tab af eksport til Rusland kan blive permanent

Et af de mest lukrative eksportmarkeder for dansk landbrug er ved at forsvinde. Ruslands boykot af vestlige fødevarer har sat turbo på væksten i det lokale landbrug, og Rusland satser nu på at blive selvforsynende.

Foto: Colourbox

Dansk landbrug og fødevareindustri er ved at miste et af sektorens vigtigste eksportmarkeder permanent. Ruslands boykot af fødevarer fra Vesten har udløst voldsomme prisstigninger på lokale, russiske landbrugsvarer. Det får de russiske landmænd til at øge produktionen i et tempo, som hurtigt mindsker behovet for importerede fødevarer.

"Når boykotten en dag afblæses, vil det være et helt andet marked, de danske virksomheder vender tilbage til. Russisk økonomi er alvorligt svækket, og samtidig har russerne sat ekstra turbo på udviklingen af deres egen landbrugssektor. Begge dele mindsker importen," vurderer cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer, L&F.

Ruslands import af svinekød faldt med 55 pct. i 2014, og nedgangen er fortsat i 2015. Nedgangen i importen har fået priserne på landbrugsvarer til at stige eksplosivt i Rusland, hvilket forgylder de russiske landmænd.

De øger derfor produktionen af mælk, kød, grøntsager og andre landbrugsvarer, og den russiske regering har sat ekstra fart på væksten ved at indføre billige, statsstøttede lån til landmænd, der udvider.

"Kombinationen af høje markedspriser og statsstøtte skaber en meget stærk motivation til at øge produktionen. Man ser da også en markant vækst i den russiske svineproduktion for tiden. Vi planlægger selv at søge statsstøttede lån til at bygge en svinefarm med kapacitet til at producere omkring 100.000 slagtesvin om året," fortæller Jytte Rosenmaj, næstformand for Idavang A/S - en danskejet landbrugskoncern, som driver en lang række store svinefarme i Rusland og Litauen.

Idavang præsterede i 2014 en rekordhøj indtjening, og Jytte Rosenmaj understreger, at det har været en utrolig lukrativ forretning at producere svinekød i Rusland.

Flere af Ruslands allerstørste landbrugskoncerner har de seneste uger annonceret planer om udvidelser i milliardklassen.

Imens bløder økonomien på de danske landbrugsbedrifter. Alene i 2014 led de danske svineproducenter et tab på omkring 4 mia. kr. som følge af Ruslands boykot.

Kinesiske indkøbere får mælkeproducenternes økonomi til at kollapse

Russere skruer op for svineproduktion

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier