FødevareWatch

Franske bønder er i oprør efter prisfald

Hundredvis af vrede bønder blokerede torsdag indfaldsvejene til Frankrigs næststørste by, Lyon.

De er stærkt utilfredse med regeringens hjælpepakke, der skal lette deres pressede økonomiske situation som følge af faldende priser.

Præsident Francois Hollande, der står over for en accelererende politisk krise, pressede torsdag et improviseret besøg i Dijon ind i sin kalender for at mødes med ledere for landets største landbrugsorganisationer.

Efter mødet sagde den franske præsident til journalister, at hjælpepakken var af helt afgørende betydning for et erhverv i krise. Samtidig opfordrede han lokale caféer og restauranter til at købe fransk.

Hollande sagde også, at han og hans ministre var i færd med at lancere et verdensomspændende salgsfremstød - særligt i Kina og Nordafrika - for at stimulere den franske eksport.

"Jeg tager selv til Kina i begyndelsen af november for at støtte vores producenter af mejerivarer. Landmænd skal ses som forretningsfolk, der arbejder hårdt for at sikre, at franske fødevarer er af høj kvalitet og bidrager til landets renommé," sagde Hollande.

Franske bønder har i flere uger blokeret adgangen til byer, havne og selv det populære turistområde Mont St. Michel i Normandiet for at gøre opmærksom på deres situation.

En kombination af flere faktorer, heriblandt ændring af kostvaner, vigende kinesisk efterspørgsel og en russisk embargo mod vestlige produkter som følge af krisen i Ukraine, har presset priserne i bund for varer som oksekød, svinekød og mælk.

Det er nogen af de samme forhold, der har ramt det danske landbrug.

Frankrigs regering, der er helt på det rene med den franske landbrugslobbys magt, reagerede onsdag med en hjælpepakke på 600 millioner euro i skattelettelser og lånegarantier.

Premierminister Manuel Valls sagde torsdag til fransk radio, at det var afgørende, at pristerne på oksekød sættes op. Særligt slagterier og kødproducenter, som bønderne beskylder for at presse priserne, opfordrede han til at leve op til deres ansvar.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier