FødevareWatch

Banker siger nej til sunde landbrug - prioriterer egne kriseramte gårde

Banker afviser finansiering til køb af sunde landbrug for at prioritere at få solgt kriseramte landbrug, de selv ejer og risikerer at tabe penge på.

Foto: Finn Frandsen/RITZAU SCANPIX/Arkiv

Det skriver Berlingske Business.

Dette har konsekvenser for de købsvillige, der enten må se sig tvunget til at købe nødlidende landbrug eller afholde sig helt fra at købe. Desuden betyder det, at de pensionsklare landmænd fra sunde landbrug har problemer med at få solgt.

"Det fastfryser jo hele det finansielle marked, for der er ingen mobilitet mellem pengeinstitutterne, for så vidt angår ejendomme," forklarer Svend-Åge Bruun, der er indehaver af Landbrugsmæglerne, til Berlingske Business.

Finanstilsynet bekræfter denne situation, og dets vicedirektør Kristian Vie Madsen udtaler til Berlingske, at bankerne ofte er villige til at strække sig længere ved muligheden for at komme af med de nødlidende landbrug.

"Det gør de for at undgå at komme i den situation, at ejendommen skal på tvangsauktion, eller at de selv skal overtage den," forklarer Kristian Vie Madsen.

I bankernes interesseorganisation Finansrådet peger cheføkonom Niels Storm Stenbæk på, at flere pengeinstitutter i forvejen har høj eksponering mod landbrug.

"Og så kan det måske ikke undre, at de er tilbageholdne med at tage nye lån på bogen," siger han til avisen.

Skjern Bank: Landbrugskunder lider under Ukraine-krise

Forbrugerpriserne falder for første gang siden 1954

Fødevarepriser ryger i bund med olien

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier