Et såret landbrug øjner hjælp i ECB-pakke

Landbrug & Fødevarer jubler over ECB-pakke, som gør det nemmere for landbruget at overleve russiske sanktioner
Foto: Finn Frandsen/RITZAU SCANPIX/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/RITZAU SCANPIX/Arkiv
AF RITZAU

Den Europæiske Centralbanks (ECB) nye hjælpepakke er en kærkommen hjælp til et dansk landbrug i problemer. Det vurderer cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.

Han glæder sig over, at ECB har valgt at trykke 1.140 milliarder euro eller 8.500 mia. kroner. Det betyder, at euroen bliver mindre værd, og det vækker jubel i landbruget.

"Det her kan være med til at åbne nye markeder," siger Thomas Søby.

Landbruget leder efter et marked at afsætte deres varer på efter tab på eksporten til Rusland ovenpå krisen i Ukraine. Her er Asien i søgelyset.

Med ECBs sænkning af euroens - og dermed den danske krones - værdi får danske varer en fordel på de asiatiske markeder overfor eksempelvis amerikanske, russiske eller britiske.

Samme konklusion kommer chefanalytiker ved Nordea, Lise Nytoft Bergmann, også frem til.

"Det øger alt andet lige konkurrenceevnen, hvilket igen presser inflationen op, fordi den forbedrede konkurrenceevne gør det nemmere for de europæiske virksomheder, at skrue deres priser op og dyrere for dem at købe ind i udlandet.

Men Landbrug & Fødevarer er ikke kun begejstrede for udsigten til nemmere at kunne sælge deres varer på det asiatiske og andre markeder udenfor EU. Pakken vil nemlig hjælpe med udgifterne i landbruget.

Der vil ske to ting: Renterne vil falde og på lidt længere sigt, vil vi få skabt lidt inflation, så vi kan få udhulet gælden en lille smule, siger" Thomas Søby.

"Rentefaldet gavner folk med gæld i det omfang, de kan konvertere deres lån. De skal betale færre penge for deres gæld. Det gavner boligejere, men også landmænd."

Selvom ECBs pakke hjælper med at finde nye markeder, vil man dog helst have sit gamle tilbage.

"Det her afmelder ikke den russiske krise. Prisen på svinekød og mælk er fortsat meget lav," siger Landbrug & Fødevarers cheføkonom.

1.700 landmænd nærmer sig afslutningen

Der går 12 timer, så skal køerne rykkes i patterne - ellers bliver de syge

Milliardtab på landbrug truer banker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også