Royal Greenland går fri af russisk importstop

Russerne betragter fiskekoncernen som en grønlandsk virksomhed, fortæller direktør.
Foto: Jesper Olesen
Foto: Jesper Olesen
AF NIKLAS KRIGSLUND

Royal Greenland går fri af det russiske importstop.

Det bekræfter direktør Mikael Thinghuus over for FødevareWatch.

Først var virksomheden ellers i tvivl om, hvorvidt russerne betragtede den som et grønlandsk eller et dansk selskab, da man har en tæt tilknytning til Danmark.

Men nu skulle den være god nok. Royal Greenland er grønlandsk, og dermed er virksomheden ikke berørt af den russiske boykot af vestlige fødevarer.

”Det ligger fast nu, at grønlandske og færøske virksomheder ikke er omfattet af den russiske boykot, og Royal Greenland er en grønlandsk virksomhed,” siger direktør Mikael Thinghuus til FødevareWatch.

Et spil uden vindere

Royal Greenland sælger årligt for mellem 70-100 mio. kr. i Rusland, hvilket svarer til cirka 1-2 pct. af selskabets samlede omsætning.

Direktør Mikael Thinghuus forventer, at andelen vil stige de kommende måneder, men han mener ikke, at det er en entydig fordel, at konkurrenterne er sat på porten af den russiske regering.  

”Der er en hel del canadiske rejer, som ikke længere kommer ind på det russiske marked, og de bliver måske erstattet af grønlandske produkter. Men de canadiske varer kommer så ud på andre markeder, hvor de kan have en negativ effekt på prisen,” siger han.

Samtidig kan man ikke uden videre øge produktionen af vildtfangede rejer, der er begrænset af kvoter. Det betyder, at hvis Royal Greenland øger sin markedsandel i Rusland, så falder den et andet sted.

”Hver eneste reje, vi sælger i Rusland, er en reje, vi ikke sælger i Sverige, Kina eller Japan. Og tilsvarende med canadierne, der nu vil forsøge at afsætte deres rejer på andre markeder, hvor vi som regel har solgt mest. I længden er det lidt et nulsumsspil,” siger han.

”Vi går ikke rundt og jubler”

I det hele taget vægrer Mikael Thinghuus sig ved at drage fordel af en situation, han beskriver som ulykkelig.

”Situationen i Rusland er særligt ulykkelig, fordi det sker på en meget alvorlig baggrund. Så vi løber ikke rundt med hænderne i vejret og jubler over, at nogen af vores konkurrenter nu er forment adgang til det russiske marked,” siger han og fortæller, at Royal Greenland ikke har tænkt sig at ændre strategi, fordi der opstår en pludselig mulighed.

”Vi søger at bygge langvarige relationer til kunderne, og det vil sige, at vi ikke flytter store mængder produkt fra det ene til det andet marked, fordi konkurrenter bliver udelukket i 12 måneder, eller fordi priserne stiger med fem eller syv procent,” siger han.

Royal Greenland i absurd Rusland-situation

Ruslands sanktioner rammer EU-lande meget forskelligt

Nye EU-tal afslører blødende svineeksport

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også