Du kan med god samvittighed og ro i maven sagtens købe stenbiderrogn - også selv om fangsten af stenbideren er på det laveste niveau i 30 år.
Det er meldingen fra Danmarks Fiskehandlere, der i en pressemeddelelse maner til besindighed.
Brancheorganisationens formand Klaus Anker Jensen fortæller, at forbrugerne snildt kan købe stenbiderrogn med god samvittighed, da der fra i år er kommet regulering, der afgør, hvor meget stenbider den enkelte fisker må fange.
”Der må fanges 40 kg. fisk, hvilket giver cirka 8 kg. rogn. Derfor kan fiskehandlere tilbyde dansk stenbiderrogn, men delikatessen suppleres med den islandske af slagsen. Her har fiskeriet været reguleret på fornuftig vis i flere år, og dermed kan de lyserøde rogn nydes med god samvittighed,” hedder det i pressemeddelelsen.
Brancheorganisationen understreger, at man bakker op om ”en form for regulering af den danske stenbiderbestand,” men fortæller også, at den, som den er nu, ikke giver særligt meget dansk stenbiderrogn. Derfor opfordrer organisationen til, at man kigger på, hvad der - udover overfiskeri - kan ligge til grund for den lave fangst.
Formand Klaus Anker Jensen peger blandt andet på sælerne som årsag, da fiskerne oplever, at 60-70 pct. af deres stenbidere nettene er spist af sæler.
Fiskeristyrelsen har for nyligt indført kvoter på fangsten af stenbidere i det danske farvand.