Lakseaktierne rasler ned oven på EU-anklage om karteldannelse

Markedet reagerer voldsomt på beskyldninger om brud på EU’s konkurrenceregler. 
Foto: Mie Brinkmann/Politiken.
Foto: Mie Brinkmann/Politiken.

Beskyldningerne om karteldannelse, som EU-Kommissionen torsdag eftermiddag har rettet mod seks norske lakseselskaber, har sendt rystelser gennem markedet, og aktierne er således raslet ned på børsen i Oslo.

Ifølge mediet E24 er Mowi på børsen faldet mere end 6 pct., mens Salmar, Bakkafrost og Grieg Seafood falder med henholdsvis 4,5 pct., 4,9 pct. og 6,7 pct. 

EU beskylder seks norske lakseselskaber for konkurrencebrud

Analytiker Henrik Knutsen fra Carnegie kalder dog faldet for en ”overreaktion.”

”Udgangspunktet er, at aktierne er faldet for meget. Den potentielle bøde er mindre end markedsværdien, som nu er forsvundet,” siger han til avisen. 

Børsfaldet kommer i kølvandet på EU-Kommissionens udmelding om, at i alt seks norske selskaber - Mowi, Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes - har brudt EU’s konkurrenceregler i perioden 2011 til 2019. 

Nærmere specifikt mistænker Kommissionen selskaberne for at have ”udvekslet sensitive prisoplysninger, volumen, produktionskapacitet og andre faktorer rettet mod prissætning i markedet,” hedder det i en pressemeddelelse.

Det kan potentielt udløse bøder i milliardklassen, nærmere specifikt svarende til 10 pct. af selskabernes årlige omsætning med udgangspunkt i 2023-regnskabsåret - og det er store beløber, siger analytiker fra Nordea Markets, Herman Aleksander Dahl til mediet Dagens Næringsliv

”Det er ret enormt. Ser man på afgørelsen i USA, var de betydeligt mere beskedne.”

Med det henviser han til, at fire norske laksekoncerner - Mowi, Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood og Salmar - i 2022 indgik et stort forlig i USA, hvor de var anklaget for at lave prisaftaler på det amerikanske marked. Her måtte selskaberne slippe 630 mio. kr. for at lukke sagen. 

Ifølge E24 kan bøderne i denne sag potentielt løbe op i 13 mia. norske kr. 

Selskaberne afviser anklager

Sagen er dog ikke ny. 

Allerede i 2019 kom det frem, at EUs konkurrencemyndigheder havde foretaget flere ransagninger ved lakseselskaberne Salmar, Grieg Seafood og Mowi. 

Dengang lød det, at man undersøgte mulige lovbrud i form af prissamarbejde i laksebranchen. 

”Kommissionen har bekymringer om, at selskaber, som er blevet inspiceret, kan have brudt EUs monopolregler, som forbyder kartelsamarbejde og restriktiv forretningspraksis,” skrev Kommissionen dengang i en pressemeddelelse.

At EU-Kommissionen nu melder egentlige anklager ud er dog et udtryk for, at sagen nu nærmer sig en slutning. 

Flere af lakseselskaberne, herunder Mowi, der er Norges største af sin slags, slår dog på, at afgørelsen ikke er endelig, men ”Kommissionens foreløbige opfattelse af, at de virksomheder, der er blevet undersøgt, kan have brudt EU’s konkurrenceregler,” skriver selskabet i en selskabsmeddelelse.

”Mowi bestrider Kommissionens foreløbige synspunkt og karakteristikaene ved den påståede adfærd på markedet for opdrættede norske atlanterhavslaks og er overbevist om, at der ikke har været nogen overtrædelse af konkurrencereglerne,” lyder det videre. 

Enslydende toner kommer fra Salmar, Lerøy, Greig Seafood, Cermaq og Bremnes, der alle afviser anklagerne. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter