Europæisk fiskebranche ønsker skrappere regler om plantebaserede alternativer

Der er brug for klarere regler, mener EU-komite i kølvandet på en række plantebaserede produkter, der efterligner fiskeprodukter.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Lige nu er det lovligt at kalde et produkt f.eks. ”plantebaseret laks” eller ”vegetariske fiskepinde”, selvom det ikke er lavet af fisk.

Men det kan være vildledende, underminere fair konkurrence og udvande tilliden til produkter, der rent faktisk stammer fra hav eller sø.

Det mener The committee on fisheries (pech), der er ansvarlig for udvikling af lovgivningen på fiskeområdet i EU, der kalder på strammere regler, der slut november afholdte en høring kaldet ”improving the labelling legislation of vegetarian and vegan limitations of fish products.”

Det skriver branchemediet Food Navigator, der citerer en marinebiolog, Claudia Benassi fra en italiensk sammenslutning af fiskebranchen mener, at ”fiskeprodukter er lige nu centrum for utallige svindelnumre og imitationer fra plantebaserede produkter, hvilket forvirrer forbrugere og risikerer at kompromittere fiskebranchens konkurrencedygtighed.”

Et af eksemplerne fremhævet er produktet Tu-nah, der imiterer tun på dåse, men er 100 pct. plantebaseret, eller produktet Vuna, der er en vegetarisk efterligning af tun. Ifølge policy-maker for den europæiske den vegeratiske Europæiske Union (VEU), Rafael Pinto, er der dog ikke tale om nogen form for vildledning, idet det fremgår af dåserne i de to eksempler, at det ikke er lavet af tun, som mediet vegconomist skriver.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter