Norsk lakseskat rammer mindre end først forventet

Lakseskatten, der er målrettet den værdiskabelse, der finder sted til havs, har reelt mindre indvirkning for de norske koncerner end først frygtet.
I årets første ni måneder har Mowi, Norges største laksekoncern, betalt 8 pct. i lakseskat. | Foto: Libor Sojka/AP/Ritzau Scanpix
I årets første ni måneder har Mowi, Norges største laksekoncern, betalt 8 pct. i lakseskat. | Foto: Libor Sojka/AP/Ritzau Scanpix

Der har været meget palaver omkring den nye, norske grundrenteskat målrettet landets mange og store laksekoncerner, og trusler om sagsanlæg mod staten og massefyringer er i flæng blevet kastet omkring af lakseselskaberne. 

Nu - i forbindelse med selskabernes aflæggelse af tredjekvartalsregnskaberne - lander de første indikationer på, i hvor høj grad de bliver ramt af den ekstraskat, der lægges på den værdiskabning, som selskaberne laver til havs.

Ifølge Dagens Næringsliv har Mowi med udgangspunkt i, at en stor del af værdiskabningen sker andre steder end på havet, regnet sig frem til, at koncernen vil få en effektiv grundrenteskattesats på 10 pct. i den norske del af virksomheden. Af tredje kvartalsregnskabet fra selskabet fremgår det, at procentsatsen i årets første ni måneder reelt har været 8 pct. 

Under Mowi lægger Grieg Seafood med en skattesats på 4,5 pct., mens Måsøval, Lerøy og Salmar lægger over koncernen med satser på henholdsvis 12,8 pct., 14,5 pct., og 20,7 pct. 

Dermed er niveauerne også - siger skatteadvokat Espen Nordbø til Dagens Næringsliv - lavere end mange havde forventet.

Oprindeligt lød forslaget på en grundrenteskat på 40 pct., men efter en offentlig høring foreslog regeringen i stedet en skat i niveauet 35 pct. - et niveau, der blev yderligere sænket til 25 pct., da Stortinget senere vedtog lakseskatten, der lægges oven på den eksisterende selskabsskat på 22 pct. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter