Styrelse satte kamera på fiskebåde – så steg tal for bifangst markant

Rapport konkluderer, at det giver pote at sætte kamera på fiskebåde. Men erhvervet ser det som et pres.
Ofte ender torsk utilsigtet i nettet, når der fiskes efter jomfruhummere i Kattegat. | Foto: Finn Frandsen
Ofte ender torsk utilsigtet i nettet, når der fiskes efter jomfruhummere i Kattegat. | Foto: Finn Frandsen
Af Ritzau

Kameraer på fiskebåde er et effektivt overvågningsredskab.

Sådan lyder konklusionen fra Fiskeristyrelsen, som fredag har offentliggjort en evaluering af et projekt med kameraer, der har mødt protester fra fiskere.

I en periode har 73 jomfruhummerfiskere i Kattegat haft et ekstra sæt øjne med om bord.

Kameraerne har blandt andet holdt øje med den utilsigtede fangst – bifangsten – af torsk, der i årevis har været udpeget som en art under pres i blandt andet Kattegat.

Og tallene fra Fiskeristyrelsen viser et klart mønster.

Når der blev sat kameraer op, steg jomfruhummerfiskernes egen registrering af torsk, kuller og kulmule i nettet markant.

For torsk steg registreringen af såkaldte landingspligtige undermålsfisk – altså fisk under mindstemålet – fra 1960 kilo til 13.293 kilo. Også for kulmule og kuller blev tallene mangedoblet, efter at kameraer blev installeret.

Samtidig er der i løbet af projektet blev set udsmidning af arter – blandt andet torsk – som ellers skal bringes i land.

Derfor bør kontrollen ifølge Danmarks Naturfredningsforening videreføres.

”Vi mener, at det er et meget vigtigt redskab, for i Danmarks Naturfredningsforening er vi meget bekymrede for situationen med torsken,” siger Cathrine Pedersen Schirmer, chefrådgiver for hav- og fiskeripolitik i foreningen.

”Kontrollen hjælper både med at dokumentere, hvor mange torsk der bliver taget ud, men det er også en måde at sikre, at fiskerne prøver at undgå at have torskebifangst”.

Negativ påvirkning af arbejdsmiljøet

Men hos fiskerne mener man, at den dokumenterede bifangst er ”minimal”.

Derudover stresser kontrollen fiskerne, lyder det.

”Selvfølgelig er det effektivt at overvåge mennesker. Men i det her tilfælde står det ikke mål med udbyttet,” oplyser Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, i en pressemeddelelse.

”Det er et urimeligt pres, man lægger på den enkelte fisker, og det er en markant forringelse af arbejdsmiljøet, når man overvåger fiskernes arbejde. Der er ikke plads til den mindste fejl. Derfor skal kameraovervågning kun være frivilligt,” mener han.

En nyligt offentliggjort rapport fra SDU har vist, at overvågningen har haft negativ indvirkning på fiskernes arbejdsmiljø.

Men Danmarks Naturfredningsforening ser gerne mere overvågning af fiskerne.

”Vores opfordring er helt klart, at man viderefører kameraprojektet i Kattegat, og også, at man udruller det i de andre danske farvande, især i Østersøen, fordi der har man også et stort problem med bifangst af torsk,” siger Cathrine Pedersen Schirmer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter