Danske fiskere får millionerstatning for tab af kvoter efter brexit

På trods af kompensationer for cirka 791 mio. kr., var det ventet, at flere fiskere ville søge. (Opdateret)
Syv ansøgere til kompensation er blevet afvist, da værditabet af deres kvoter er under 10.000 kr., eller fordi de ikke var aktive fiskere, da de ansøgte, oplyser Fiskeristyrelsen. | Foto: Ernst van Norde
Syv ansøgere til kompensation er blevet afvist, da værditabet af deres kvoter er under 10.000 kr., eller fordi de ikke var aktive fiskere, da de ansøgte, oplyser Fiskeristyrelsen. | Foto: Ernst van Norde
AF RITZAU

157 danske erhvervsfiskere og erhvervsfiskerselskaber har fået kompensation for cirka 791 mio. kr., fordi de med handelsaftalen med Storbritannien efter brexit har fået færre fiskekvoter.

Det skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

Syv ansøgere er blevet afvist, da værditabet af deres kvoter er under 10.000 kr., eller fordi de ikke var aktive fiskere, da de ansøgte.

Det var forventet, at der ville blive ansøgt om flere penge, og den politisk fastsatte økonomiske ramme var derfor på 840,8 mio. kr. Det skyldes blandt andet, at flere fiskere har valgt at ophugge deres fartøjer.

Nogle ansøgere har også valgt ikke at gøre brug af en forhøjet kompensationsrate, fordi det ville kræve, at ansøgeren gennemførte visse grønne indsatser i virksomheden.

Kompensationen til fiskerne skal mindske de negative konsekvenser af brexit, og det skal gøre det muligt for fiskerne at tilpasse sig, efter der er kommet færre kvoter.

Kompensationen er finansieret af EU-midler fra den såkaldte Brexittilpasningsreserve.

Efter flere års forhandling blev EU og Storbritannien på juleaftensdag 2020 enige om en aftale om det fremtidige forhold mellem parterne. Blandt andet på fiskeriområdet.

Meget ændrede sig for blandt andet danske fiskere, der pludselig ikke havde de fiskekvoter, som de tidligere havde haft.

En fiskekvote er tildelt fiskeren og sætter en grænse for, hvor mange fisk fartøjet må fange og også hvilke arter. Fiskeren kan sælge sin kvote til en anden fisker.

Fiskere fra Danmark, Frankrig, Belgien og Holland har tidligere fanget mange fisk i britisk farvand, men ville Storbritannien ændre.

I en tilpasningsperiode frem til 30. juni 2026 vil 25 procent af EU’s fiskekvoter overgå til Storbritannien. Nogle af dem har tidligere været på danske hænder, og det dem, der bliver kompenseret for.

(Opdateret kl. 18:24 med yderligere baggrund)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter