Minister fremrykker evaluering af kameraprojekt i Kattegat

Allerede i oktober skal fiskeriministeren tage stilling til, hvad der skal ske med projektet, der har til formål at bekæmpe ulovlig udsmidning af torsk. 
En stribe jomfruhummerfiskere har som led i projektet fået sat kameraovervågning på fiskekutterne med det formål at bekæmpe ulovlig udsmidning af torsk. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix.
En stribe jomfruhummerfiskere har som led i projektet fået sat kameraovervågning på fiskekutterne med det formål at bekæmpe ulovlig udsmidning af torsk. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix.

Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, har besluttet at fremrykke evalueringen af det kameraprojekt, der siden 2020 har ført til, at en række kuttere i Kattegat har sejlet med videoovervågning. 

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Således vil minister Jacob Jensen allerede 1. oktober i år tage stilling til projektets fremtid, hvor det før var meningen, at beslutningen først skulle træffes ved årets udgang. 

”Vi har et stort problem med den reducerede torskebestand i Kattegat, og derfor har jeg haft flere møder med fiskerne om den kameraordning, der er indført. Jeg vil gerne kvittere for den gode dialog, jeg har haft med Danmarks Fiskeriforening. Den har været konstruktiv og på den baggrund har jeg besluttet at fremrykke evalueringen af kameraprojektet, så vi hurtigere kan få en afklaring af projektets fremtid,” udtaler Jacob Jensen og fortsætter:

”Jeg vil gerne se, hvad evalueringen viser af resultater, så jeg kan træffe en beslutning på det bedst mulige grundlag. Det er vigtigt for mig at finde en holdbar løsning, der både tager hensyn til fiskerne og beskyttelsen af vores fiskebestande. Jeg kan lytte mig til, at der i fiskeriet er et stort ønske om et samarbejde om en frivillig ordning, hvor fartøjerne har klare incitamenter til at deltage.”

I pressemeddelelsen lyder det videre, at ministeren vil arbejde for at skaffe flere incitamenter til at gøre det attraktivt at deltage i kameraordningen. 

Derudover forlænges vejledningsperioden, der var sat til at slutte 1. juli, til slutningen af 2023. Fiskeristyrelsen vil i vejledningsperioden, som navnet antyder, vejlede fiskerne fremfor at sanktionere ved overtrædelser - medmindre, der er tale om grove og gentagne overtrædelser. 

Forsøgsordningen blev indført for at bekæmpe, at fiskere, der fisker efter jomfruhummere, ulovligt smider torsk ud igen. 

Ordningen har før fået kritik af Dansk Fiskeriforening, der ikke mener, at man får noget udbytte af tvungen overvågning, men i stedet mistænkeliggør et helt erhverv

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også